Sindikat EKN
IMAMO POUZDANE INFORMACIJE DA TURCI PREUZIMAJU PETROKEMIJU d. d. KUTINA

“Prema provjerenim i pouzdanim informacijama do kojih smo došli, čini se da INA i PPD namjeravaju svoje udjele u vlasništvu Petrokemije prodati i tako, nakon dvije i pol godine, nestati iz vlasničke strukture Petrokemije.”

Kupac njihovih udjela, s kojim su već duže u tajnim pregovorima, izgleda da će biti Yildirim Group iz Turske. Radi se o obiteljskoj grupi kompanija u različitim industrijskim sektorima koja djeluje u 51 zemlji na raznim kontinentima i zapošljava oko 14.000 radnika.

Ovakav potez većinskih vlasnika nije po ničemu sporan, ali jeste upitan ako ga se gleda u svjetlu svih pogodnosti koje im je Vlada RH osigurala prilikom njihovog ulaska u vlasništvo Petrokemije. Državna intervencija u tom je trenutku daleko nadilazila uloge INA-e i PPD-a.

Sigurni smo da će INA i PPD za vlasničke udjele dobiti puno više od njihovog ulaganja jer ih u suprotnom ne bi ni prodavali. Za sada ne znamo niti stav Vlade RH o svemu ovome niti jesu li ih INA i PPD o svojoj namjeri uopće izvijestili. Podsjećamo da je državni udio u vlasništvu Petrokemije nešto iznad 40 posto.

TERRA MINERALNA GNOJIVA
Zatražili smo sastanak na ovu temu s Upravom Petrokemije kako bismo saznali što bi se kad i na koji način trebalo događati. Nastojimo saznati i stavove države o svemu što se događa, a ponajviše o tome što država namjerava učiniti”, objavili su u Sindikatu EKN kutinske Petrokemije.

Iz INA-e i PPD-a zasad nema službenih komentara na tvrdnje Petrokemijina sindikata. Inače, 2018. godine većinski vlasnici tvrtke postali su INA i PPD, koji je u vlasništvu hrvatskoga plinskog kralja Pavla Vujnovca. Njihova zajednička tvrtka Terra mineralna gnojiva ulaganjem od 300 milijuna kuna dobila je 54,52 posto dionica.

Država kontrolira oko 40 posto: Centar za restruktriranje i prodaju ima 17,90 posto, Fond za Nuklearnu elektranu Krško 12,73 posto, a JANAF 9,09 posto. Prije dokapitalizacije i prepuštanja tvrtke PPD-u i INA-i, Plenkovićeva Vlada preuzela je 450 milijuna kuna duga Petrokemije prema bankama. Potom je država i sama sudjelovala u dokapitalizaciji sa 150 milijuna kuna.

JANAF je uložio 50 milijuna kuna, Plinacro 30 milijuna, a državni Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško još 70 milijuna kuna. U privatizaciju Petrokemije tijekom 2018. uloženo je oko 600 milijuna kuna javnog novca, ali većinski vlasnici ipak su postali INA i PPD s ulaganjem od 300 milijuna kuna.

Autor: hr-vjesnik