Izvor slike: Tportal (uređenje slike HR-vjesnik)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedavno je odredilo Viliju Berošu da mora biti posebno oprezan u poslovima koje njegovo Ministarstvo zdravstva ima s tvrtkama Petra Pripuza. Naime, Beroševa sestra Tajana Tomašević odgovorna je osoba u Pripuzovim tvrtkama C.I.O.S, CE-ZA-R, Metis i Eko flor Plus. Za tu informaciju donedavno se nije znalo, no ta činjenica, kako doznaju Index Istrage, nije spriječila tvrtke kojima upravlja Beroševa sestra da godinama posluju s bolnicama i zdravstvenim ustanovama koje su pod Ministarstvom zdravstva, ali i sa Zagrebačkim holdingom.

“Povjerenstvo upućuje dužnosnika Vilija Beroša da u slučaju namjere stupanja u poslovni odnos između Ministarstva zdravstva i trgovačkog društva u kojem sestra dužnosnika obavlja funkciju prokurista, kao i društva u kojem je sestra dužnosnika ovlaštena za zastupanje podružnice, pravovremeno zatraži mišljenje Povjerenstva u cilju izbjegavanja sukoba interesa i osiguranja postupanja u skladu s odredbama ZSSI-a”, stoji u odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 21. veljače.

Kako je vidljivo iz podataka Državne riznice, tvrtka Eko-flor plus, u kojoj je Beroševa sestra prokuristica, samo ove godine imala je poslove s državom vrijedne 261 tisuću kuna, od čega se 123 tisuće odnose na Ministarstvo zdravstva, konkretno na nabave u KBC-ovima Zagreb, Osijek, Sestre milosrdnice i zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

Pripuzov C.I.O.S. je pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog mogućih poslova s Ministarstvom zdravstva, no to Pripuza nije spriječilo da i dalje posluje s državnim i gradskim tvrtkama i institucijama.

Unatoč optužnici i činjenici da je suđenje u tijeku, Pripuzove tvrtke i dalje dobivaju novac od Holdinga slijedom raspisanih natječaja. Tako je u siječnju ove godine sklopljen ugovor od 18 milijuna kuna između Holdinga te CE-ZA-R d.o.o. i REOMA grupe, dok je 19. veljače potpisan još jedan između istih aktera, i to od 3 milijuna kuna. Oba natječaja bila su ranije raspisana; jedan u listopadu prošle godine, a drugi u travnju prošle godine. Prošle je godine Pripuzov CE-ZA-R, prema odgovoru koji smo dobili iz Zagrebačkog holdinga, sklopio tri okvirna sporazuma procijenjene vrijednosti od 105,05 milijuna kuna. Okvirni sporazum, prema važećem zakonu, sklapa se na temelju provedenog javnog natječaja, a u tom okvirnom sporazumu navodi se procijenjena vrijednost nabave, i to za višegodišnje razdoblje.

U Pripuzovom C.I.O.S.-u ne vide ništa sporno pa kažu da je svima omogućen uvid u javno objavljenu i dostupnu arhivu otvorenih postupaka javne nabave. Otvoreni su, kažu, i javni podaci na stranicama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

“U tim javno dostupnim podacima razvidno je da su članice C.I.O.S. Grupe, kao članovi zajednice ponuditelja s tvrtkama izvan Grupe, ugovorile sa Zagrebačkim holdingom u 2019. godini tri javna natječaja, a u 2020. godini niti jedan. Riječ je o okvirnim sporazumima čija realizacija je dijelom još u tijeku”, objašnjavaju iz C.I.O.S-a dodajući da im prihodi od poslovne suradnje C.I.O.S Grupe sa Zagrebačkim holdingom čine tek 1,7 postotnih poena od ukupnih procijenjenih prihoda Grupe za 2019. godinu koji iznose 1,5 milijardi kuna.

No kada se gledaju isplate zagrebačke Čistoće (članice Holdinga) prema tvrtkama u kojima je direktorica sestra Vilija Beroša, rast je očit. S malo više od 8 milijuna kuna 2017. godine do 27,5 milijuna kuna 2019. godine , prenosi Index.hr.

Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Upravo je ta činjenica bila alarm za vijećnika u Gradskoj zagrebačkoj skupštini Renata Peteka koji kaže da su ti poslovi itekako sporni. Po njemu, sporna je i Beroševa sestra koja je godinama u vrhu strukture Pripuzovih tvrtki.

“Grad Zagreb se, odlukom Milana Bandića, prije puno godina izuzeo od mogućnosti da profitira u poslu s otpadom. Uglavnom u korist Petra Pripuza. A gospođa Tajana Tomašević, sestra ministra Beroša, ima vrlo visoke upravljačke pozicije upravo u Pripuzovim tvrtkama koje posluju s Gradom Zagrebom i sa Zagrebačkim holdingom. Opće je poznato da sam u više navrata govorio o, po svim relevantnim podacima, nepotrebnim i preplaćenim višemilijunskim poslovima s otpadom koje na štetu gradske blagajne obavljaju tvrtke u vlasništvu Petra Pripuza. Za jedan takav slučaj mogućeg pogodovanja traje i suđenje Bandiću i Pripuzu u okviru afere Agram”, kaže Petek za Index dodajući da je cijeli zagrebački sustav gospodarenja otpadom Bandić postavio tako da ovisi o privatnim tvrtkama, najviše onima Petra Pripuza.

“Cijene usluga tvrtki iz C.I.O.S. Grupe iz godine u godinu rastu, kao i ukupni iznosi ugovora. Građani razdvajaju otpad, Čistoća ulaže u sustav odvojenog prikupljanja otpada i radi s gubitkom, a na odvojenim prikupljenim sirovinama zarađuju samo oporabitelji privatnici”, kaže Petek na kraju za Index.

AUTOR: Index.hr