Posljednjih dana došlo je do eskalacije situacije između Rusije i Ukrajine, a paralelno s time stižu dramatične izjave zapadnih sila o tome da je invazija Rusije na Ukrajinu pitanje trenutka i da se sprema potpuni napad.

Foto : hr-vjesnik

Potonje je sinoć rekao šef NATO-a koji je kazao da taj savez očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu. “Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu”, kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. “Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi.” Kazao je da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad, no da NATO i dalje želi da se Rusiju natjera da sukob riješi diplomatskim putem. 

Bijela kuća smatra da Rusija može napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku pa će predsjednik Joe Biden zbog toga danas sazvati sastanak nacionalnog vijeća sigurnosti, priopćeno je noćas po hrvatskom vremenu. U kratkom se priopćenju Bijele kuće navodi da će nacionalno vijeće sigurnosti, glavno predsjednikovo savjetodavno tijelo za odluke o sigurnosnoj i vanjskoj politici, raspravljati o toj situaciji.

Foto : hr-vjesnik

Putin je jučer nadgledao veliku vojnu vježbu “Grom” koja se inače održava svake godine u ljeto. Tijekom vježbe je simuliran nuklearni napad i ispaljena je golema raketa. Vježbi je prisustvovao i bjeloruski predsjednik Lukašenko. 

Separatisti su u jučerašnjim granatiranjima ubili dva ukrajinska vojnika.

Autor : M.M.