Pitanje treba li testirati sve, dakle cijepljene i necijepljene i one koji su Covid preboljeli, podijelilo je u četvrtak zastupnice Mosta i SDP-a Mariju Selak Raspudić Andreju Marić, dok je HSS-ov Željko Lenart poručio da se ne želi cijepiti.

Foto: hr-vjesnik

“U ovoj krizi treba testirati sve, besplatno i po mogućnosti – neinvazivno”, kazala je Selak Raspudić.

“Testiranje svih je neizvedivo i preskupo i za bogatije od nas”, uzvraća Marić i naglašava kako struka jasno kaže da cijepljeni imaju deset puta manju šansu za zarazu, a ako im se to dogodi manja je šansa da će razviti tešku kliničku sliku, završiti na respiratoru ili umrijeti.

Ta se tema otvorila nakon što je Mostova zastupnica u slobodnom saborskom govoru prenijela podatke HZJZ-a da su od početka pandemije svega 1892 osobe ponovno zaražene, odnosno 0, 54 posto oboljelih.

Iz HZJZ-a dodaju da je riječ o tako malom broju reinfekcija da prethodno oboljele nisu prikazivali u izvješćima, jer bi se radilo o pojedinačnim slučajevima, rekla je Selak Raspudić.

“Zašto se onda ne produlje Covid potvrde za preboljele i zašto se na njih radi pritisak da se cijepe? S kojim ciljem su se ti podaci do sada skrivali od zastupnika i javnosti”, pitala je ministra zdravstva.

“Hoće li sada Beroš, kad su podaci javno objavljeni, prilagoditi svoje preporuke i prestati raditi pritisak barem na preboljele? Još čekamo podatak koliko je reinficiranih trebalo hospitalizaciju i koliko ih je preminulo”, rekla je.

“Zašto te podatke nemamo”, upitala je Vilija Beroša od kojeg je traži da uvaži pitanje koje se tiče pola milijuna građana koji su preboljelo Covid i njih oko 250.000 kojima je istekla ili će isteći Covid potvrda.

Lenart se neće cijepiti

Selak Raspudić prošli je tjedan izjavila da je preboljela koronu, trenutno ne planira cijepiti se i nema važeću Covid potvrdu.  

Opetujući svoju tezu o “fašizmu 21. stoljeća”, Lenart je problematizirao odluke Nacionalnog stožera o uvođenju Covid potvrda, koje će od 15. studenoga vrijediti i u Saboru.

Prvi puta se dogodilo da članovi izvršne vlasti u Stožeru donose pravila koja uređuju rad u zakonodavnoj vlasti, u Saboru, kazao je Lenart i priznao da je od onih koji se ne želi cijepiti te će, ako treba, potpisati da ne želi na respirator.

“Netko mi je rekao da ću zauzeti mjesto nekome u bolnici, ja barem 25 godina nisam ni dana bio u bolnici. Zar ljudi koji su cijeli život plaćali mirovinsko i zdravstveno nemaju pravo na mjesto u bolnici, ako se nisu cijepili”, retorički se upitao.

Marić je pak poručila da četvrti val epidemije “bukti” pa nije vrijeme za politiku nezamjeranja i politikanstvo, ni za poziv na bunt, nego na slušanje struke i znanstvenika.

Kolegama koje se ne bi ni cijepili niti testirali poručila je da imaju pravo na virus, ali samo dok nisu u kontaktu s drugim ljudima.

“Sada vam je omogućeno da se pridružite sjednicama Sabora video prijenosom, a ako se ni tako nećete pridružiti, onda vas treba i financijski kazniti”, istaknula je zastupnica.

Autor: M.M.