Izvor slike: Maxportal

Milanović je stao na žulj HDZ-ovom Vladimiru Šeksu kojeg je nazvao štetočinom našega pravosudnog sustava. Šeks dakako Milanoviću nije ostao dužan pa ga je uz ostalo nazvao lažljivcem, međutim, izgleda kako taj okršaj na tim verbalnim uvredama neće stati.

Naime, u konzervativnim HDZ-ovim krugovima pod Šeksovom se palicom razmatraju dva moguća scenarija za rušenje Milanovića.

Prva je opcija ta da HDZ inzistira na predsjednikovom opozivu za što im je neophodna dvotrećinska većina u Saboru. Da bi Milanovića trebalo opozvati jer je prekoračio ovlasti Šeks je tvrdio i koncem svibnja kada je ovaj u pitanje doveo obilježavanje Dana državnosti, no tada na to nitko nije pretjerano značajno reagirao.

Druga je pak opcija ona o kojoj se dugo spekulira u domaćoj političkoj areni, dio HDZ-ovaca vjeruje kako bi Plenković kontinuirane konflikte s Milanovićem mogao iskoristiti za pokretanje rasprave o promjeni ustavnog položaja predsjednika republike. Drugim riječima, tendencija je da se predsjednika umjesto na općim izborima bira u Saboru također dvotrećinskom većinom.

Sve te ideje stigle su i do Plenkovića koji nije pretjerano sklon tako radikalnim potezima, izvori iz Vlade tvrde da bi to za premijera bio suicidalan potez jer bi time Milanoviću dao na važnosti te bi zapravo opstruirajući njegovu poziciju priznao vlastiti poraz. S druge strane predsjednikovi savjetnici na ove HDZ-ove inicijative gledaju s dozom podsmijeha te kažu kako Milanoviću takvi pokušaji opstruiranja laskaju i daju do znanja da je njegova retorika ispravna te da je on kao predsjednik na pravome putu.

AUTOR: Dnevno.hr