Predsjednik Zoran Milanović danas je, govoreći o ubojstvima obitelji Zec, rekao da “hrvatska politika s tim slučajem nije imala ništa”.

Foto : hr-vjesnik

“Ni Tuđman ni nesretni Šeks koji je davno rekao da ga je toga stid. Što je još potrebno bilo je moje pitanje”, rekao je, između ostalog Milanović.

Na njegu izjavu je reagirao i Vladimir Šeks koji je za Jutarnji list zahvalio Milanoviću jer je, kako kaže Šeks, rekao istinu.

Šeks: Hvala Milanoviću što je rekao istinu

“Milanović se sigurno interesirao i zna da ja nisam potpisao odluku da se Tužiteljstvo neće žaliti, nego je ta odluka donesena na kolegiju Okružnog tužiteljstva s tadašnjim tužiteljem Stjepanom Hercegom, koju je potpisao njegov zamjenik Tihomir Rubeša.

Zato je i izjavio da s tim zločinom nemamo veze ni Tuđman ni ja. To je zločin razbojnika, pljačkaša. A nesretni Peđa Grbin kao papagaj ponavlja priču da je on vidio neke moje inicijale na spisu gdje je odlučeno – ne žaliti se. A zašto to rade Grbin i Pusić, šef neke Antifašističke lige?

To je zato što oni uporno već 30 godina nastoje dokazati da je hrvatska državna politika stajala iza zločina, prikrivala ih i skrivala od pravde ubojice. Hvala Milanoviću što je rekao istinu”, rekao je Šeks .

“Kriv je Anto Nobilo”

Vladimir Šeks je govorio i za RTL gdje je tvrdio da je tadašnji zamjenik javnog tužitelja Ante Nobilo kriv što nitko nije osuđen u slučaju Zec. Podsjetimo, Nobilo je godinama poslije ubojstva zastupao preživjele članove obitelji Zec.

Za optužbe da je po nalogu tadašnjeg državnog vrha zatvorio istragu o ubojstvu obitelji Zec kaže da je to laž.

“To je jedna perfidna, podmukla laž izrečena iz usta predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića koji su me u svojim istupima na televiziji i drugim javnim medijima optužili da su oni vidjeli svojom rukom službenu zabilješku, moje inicijale V.Š”, kaže Šeks.

Šeks pokazao spis o slučaju Zec

Kamerama RTL-a Danas pokazao je spis na kojem piše “ne žaliti se” te potpis zamjenika okružnog javnog tužitelja Zagreb, Tihomira Rubeše. Iz toga je, kaže, vidljivo da on nije naredio da se ne uloži žalba iz službene zabilješke na tom spisu.

“Tu stoji referirano na kolegiju tužitelja, objedinjeno s tužiteljem, to je bio Stjepan Herceg, i odlučeno ne žaliti se – Tihomir Rubeša, 23. 11. 1992. A ja sam, ponavljam, 10. kolovoza ’92. već bio potpredsjednik vlade. Nastoje, dakle, prikazati da je predsjednik Tuđman, da je hrvatska državna politika i ja kao visoki hrvatski dužnosnik, kao javni tužitelj Hrvatske, nakon toga potpredsjednik vlade, a prije toga potpredsjednik sabora, da smo mi štitili ubojice i da smo ih štitili na način da smo nalagali pravosudnim tijelima da ih zataškavaju, da ne ulažu u žalbe na oslobađajuće presude”, priča Šeks.

“To nije bila hrvatska državna politika”

Budući da su ubojice oslobođene, je li ovdje riječ o pravosudnom fijasku, pitali su novinari RTL-a Šeksa.

“Pravosudni fijasko je taj što je, kada su početkom prosinca ’91. godine uhićeni od strane policije, osumnjičeni za ubojstvo obitelji Zec privedeni istražnom sucu, istražni sudac ih je ispitao bez nazočnosti branitelja, na toj raspravi pred istražnim sucem bio je zamjenik Tihomir Rubeša, a i Anto Nobilo, koji je bio rukovodni zamjenik u okružnom tužiteljstvu i koji je vodio ovaj slučaj, propustili su upozoriti istražnog suca da ne ispituje osumnjičene jer nema branitelja. Je li to napravljeno iz neznanja ili nečega drugoga ja o tome ne mogu suditi, i nakon toga je sudsko vijeće kao nezakonite dokaze zapisnik o ispitivanju okrivljenih bez branitelja izdvojilo iz spisa. I to su onda postali bezvrijedni dokazi”, objašnjava Šeks.

Upitan je i smatra li da se Hrvatska odštetom uspjela odužila obitelji Zec.

“To je strašan zločin koji je teško odjeknuo, ali to nije bila hrvatska državna politika. To nije odgovornost hrvatske državne politike, to je odgovornost jedne skupine kriminalaca i bandita.”

“Milanović me optužio da sam ja dželat hrvatskog pravosuđa”

Činjenicu da ga sada brani Zoran Milanović, čiji je opoziv svojevremeno tražio, sada nije htio previše komentirati.

“Ja ne bih želio komentirati njegove dosadašnje svemoguće izjave, nakon što me je on ljetos optužio da sam ja dželat hrvatskog pravosuđa, krvnik, štetočina, to nisam komentirao, ali kada je za moju kći rekao da sam je parkirao na mjesto predsjednice općinskog suda prije par dana, a ona je prije godinu i pol dana izabrana jednoglasno za predsjedništvo državnog suda u Osijeku, onda sam eksplodirao i nazvao ga raznim imenima, što mi je žao, što sam ušao na tu vrstu vokabulara. Mi smo se našli na jednom mjestu povodom jednog dana općine i od tog razgovora me više ne proziva”, rekao je Šeks.

Milanović o ubojstvu obitelji Zec.

Predsjednik Milanović o ubojstvu obitelji Zec i Miloradu Pupovcu

Autor: M.M.