Izvor slike: Tportal / uređenje: HR-vjesnik

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić suspendiran je u Europskom parlamentu. Suspenziju je Sinčić zaradio zbog svog govora koji je održao 16. rujna, a tijekom kojeg se, smatraju u EU parlamentu, nedolično ponašao.

Šef Živog zida u svom je govoru o siromaštvu građana optužio EU za neadekvatno odunošenje s krizom koja će milijune građana otjerati u bankrot. U jednom trenutku, dok je govorio, teatralno je skinuo sako i ostao samo u majici kratkih rukava. Zatim je počeo raskopčavati remen na hlačama, želeći valjda demonstrirati kako će građani EU ostati bez ičega.

To se očito nije svidjelo predsjedniku parlamenta Davidu Sassoli koji je njegov performans okarakterizirao kao nedolično ponašanje te ga kaznio zbog kršenja Poslovnika. Zbog spornog čina, Sinčiću se tako oduzimaju dnevnice za razdoblje od dva dana te je privremeno suspendiran. Suspenzija na snagu stupa 21. listopada i traje idućih sedam dana.

Sinčiću je onemogućen bilo koji oblik rada i sudjelovanja u radu ili bilo kojim aktivnostima EP-a te mu je na mjesec dana izrečena zabrana zastupanja Europskog parlamenta u međuparlamentarnim izaslanstvima, međuparlamentarnim konferencijama i ostalim radnim tijelima.

AUTOR: HR-vjesnik