ŠEF Ravnateljstva policije Nikola Milina održao je presicu o maskiranim muškarcima koji su tukli migrante na granici, za koje je ministar Davor Božinović nešto ranije danas priznao da su to bili policajci. 

Milina je rekao kako je za trojicu policajaca utvrđeno da se nalaze na snimkama na kojima se vidi kako tuku migrante. Kazao je kako su pripadnici interventne policije, i to jedinice interventne iz PU istarske, koja je bila na ispomoći na granici s BiH. 

Izjava za medije Nikole Miline u ravnateljstvu policije

Milina tvrdi da su djelovali individualno i da nije bilo nikakve naredbe. Kada bi i postojala takva naredba na terenu, rekao je, policajci bi je morali prijaviti jer je riječ o kaznenom djelu.

Kako je kazao, za sada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su postupali u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane odore, kazao je Milina.

Rekao je da su policajci udaljeni jer mlaćenje migranata “šteti ugledu hrvatske policije”.

I Božinović tvrdi da je ovo individualno

Ponovio je i da nema naredbi o nasilju te da kao glavni ravnatelj osobno najmanje tri puta tjedno načelnike policijskih uprava upozorava da nije dopuštena nikakva nezakonita uporaba sile, posebno prema ranjivim kategorijama, među kojima su i migranti.

Tezu o individualnom postupanju policajaca već je danas, potvrđujući kako su muškarci koji mlate migrante na granici policajci, plasirao Božinović.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika”, rekao je. 

“Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji”, tvrdi Božinović.

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio je snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje su, otkrili su novinari, iste kao one koje su dio uniforme interventne postrojbe. 

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt. 

Snimke su nastale u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem lipnja. 

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tijekom svog istraživanja kontaktirala mreža više europskih medija koji su sudjelovali u istraživanju pod vodstvom nizozemskog Lighthouse Reportsa.

Autor: redakcija hr-vjesnik