Šef policije BiH u Dubrovniku prijetio novinarki: Iščupat ću ti grkljan, četnikušo

Načelnik Sektora uniformirane Federalne uprave policije BiH (FUP) Zoran Čegar došao je danas pred dubrovački Općinski sud.

Ondje mu je počelo suđenje pod optužbom da je za 20.000 eura prevario Darka Markovića, vlasnika agencije “Požure” za iznajmljivanje jahti i automobila s Mljeta, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Pred sudom je rekao da se ne smatra krivim.

Ispred suda stajali su novinari CIN-a koji su ga htjeli pitati za komentar. Čegar je burno reagirao te rekao novinarki da će joj “iščupati grkljan”.

Što se Čegaru stavlja na teret?

Čegar je sredinom 2017. od Markovića zatražio da mu proda Mercedes E klase i gumeno plovilo u vlasništvu tvrtke, stoji u optužnici DORH-a. Čegar je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u BiH iako je znao da on nije vlasnik te zemlje, već samo posjednik. Također, obećao je Markoviću nagradu ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Kupovinu je htio prikriti uz objašnjenje da je visoki policijski službenik i da ne želi biti povezan s ovim poslom, piše CIN

Marković je pristao i uz punomoć predao automobil i plovilo na raspolaganje. Čegar je auto preprodao te Markoviću nije uplatio 20.000 eura, nego je tražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura. Zauzvrat je nudio udio u zemljištu u BiH, no Marković je odbio te tražio novac za već isporučeni Mercedes i plovilo.

Čegar je danas vlasnik luksuzne višekatne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu, kao i ogromnih zemljišnih posjeda s nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni. Nije uknjižio dio nekretnina jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje u Nišićima kod Sarajeva i u Baricama Čergar je stekao uz pomoć fiktivnog ugovora i krivotvorenim dokumentima.

Čegar novinarki: Iščupat ću ti grkljan

CIN-ovi novinari otkrili su da je šef Uniformirane policije FBiH optužen za prevaru u Hrvatskoj te mu se zato sudi u Dubrovniku. Njegovi nadređeni nisu znali što Čegar radi, a kada je priča objavljena, ministar Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Aljoša Čampar najavio je istragu kako bi se utvrdila Čegarova odgovornost.

“Ako je ovo sve točno, onda mislim da se radi, stvarno, o jednoj apsurdnoj situaciji gdje je protiv čovjeka podignuta optužnica za prevaru, a on odlučuje o pravima i dužnostima drugih policijskih službenika”, komentirao je Čampar.

Čegarova odvjetnica Gordana Grubeša je na prijedlog svog klijenta predložila da suđenje bude zatvoreno za javnost jer njemu štete pisanja medija. Kazala je da on može odgovoriti na pitanja novinara izvan suda. Sud nije donio rješenje o tom zahtjevu.

Nakon što su novinari CIN-a ispred suda zatražili od Čergara komentar, on je burno reagirao. “Nemoj da ti grkljan iščupam”, rekao je Čegar novinarki.

Ovo nije prvi put da Čegar prijeti novinarima CIN-a – tijekom istraživanja je u telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz psovke i prijetnje. Tada je aludirao na svoj položaj te rekao da su ga o novinarskom radu i kretanjima “obavještavali razni ljudi”, piše CIN.

“Ja sve znam, ne radim ja u trafici!” rekao je policajac Čegar.

Čegaru prijeti suspenzija

Čegar je pod internom je istragom i prijeti mu suspenzija nakon što je protiv njega otvoren proces pred sudom u Dubrovniku, gdje je optužen za kazneno djelo prevare, potvrdilo je u petak MUP Federacije BiH.

Entitetski ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara zatražio je hitnu suspenziju Zorana Čegara, načelnika uniformirane policije MUP-a Federacije BiH. 

Iz ministrova su ureda priopćili kako je suspenzija zatražena zbog podizanja optužnice protiv Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku i to zbog kaznenog djela prevare, iz članka 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju do osam godina.

Čegar je istodobno u BiH pod sumnjom za krivotvorenje javnobilježničkih ugovora koji se odnose na imovinu u toj zemlji, kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Uprava policije federalnog MUP-a nakon toga je objavila kako je već pokrenula internu istragu protiv Čegara, a bez obzira na medijske objave konkretne mjere poduzet će ovisno o rezultatima do kojih ona dovede i snazi prikupljenih dokaza.

Autor :redakcija hr-vjesnik