KBC Zagreb ima oko 6200 zaposlenika, a oko 1600 ih nema covid-potvrdu ni dokaz da su preboljeli infekciju. “Jedna četvrtina se nije cijepila. Nije se htjela cijepiti. Mi ih ne možemo prisiliti da se cijepe ako to ne žele”, kazao je Ćorušić.

Foto: hr-vjesnik

“Situacija je pod nadzorom.

Unatrag tjedan dana, kada smo dobili naznaku od Stožera da će to biti provedeno, pripremili smo se i organizirali.

Brojni su punktovi unutar KBC-a Zagreb gdje će se ljudi testirati, gdje će se očitavati covid-potvrde. Nije nam drago zbog toga. Mislim da se to moglo izbjeći, ali ponavljam da bolesnike ne smijemo ugrožavati zbog toga što se netko neće cijepiti, a hoće raditi.

Mislim da je to jedna značajna mjera koja će ipak jedan dio senzibilizirati da se cijepe”, rekao je Ćorušić.

“Neće biti otkaza”

Što s onima koji se neće testirati?

Odgovarajući na pitanje slijede li možda rigoroznije sankcije, kazao je da, prema onome što je čuo iz Stožera, nitko neće dobiti otkaz.

“Ali onome tko se ne želi testirati, a nema dokaz da je prebolio bolest, da je zaštićen, imuniziran ili da se cijepio, dnevnica neće biti isplaćena. Bit će isplaćena nekome tko će umjesto njega taj dan morati raditi”, dodao je.

Za pacijente nema puno promjena

Istaknuo je i da se za pacijente ne mijenja puno toga. Svi pacijenti koji su naručeni na hospitalizaciju, većina ih ionako ima covid-potvrde, pa čak i za neke specifične procedure koje se provode kroz dnevnu bolnicu.

“Pacijenti koji dolaze u hitni bolnički prijem nisu dužni pokazati covid-potvrdu. Ali, s obzirom na situaciju i bolest, jedan dio njih će sigurno biti testiran PCR-om. Tako da se za pacijente situacija neće mijenjati.

Nama je važno osigurati dovoljan broj osoblja, kako se ne bi povećavala lista čekanja i kako bi pacijent dobio pravu skrb u odgovarajućem vremenu”, kazao je Ćorušić.  

Meštrović: 95 posto liječnika je ili cijepljeno ili preboljeli covid

“Mi imamo oko 95 posto liječnika koji su cijepljeni i koji su stekli imunost preboljenjem. Što se tiče radno aktivnih medicinskih sestara, imamo 90 posto njih koje su cijepljene ili su stekle imunost preboljenjem”, rekao je Meštrović.

Autor: M.M.