Izvor slike: Jutarnji list

Plenković nije imao drugog izbora, morao se pokoriti, i odustati od vlastitih načela”, tako kreiranje saborskih listi opisuju izvori bliski šefu HDZ-a.

Nadalje, naglašavaju da on nije namjeravao na liste stavljati Stevu Culeja, no to je bilo neizbježno.

”Bilo je zbog Culeja negodovanja i u njegovoj petoj izbornoj jedinici, u kojoj se dio članova pobunio jer su podsjećali da je on na predsjedničkim izborima podržavao Miroslava Škoru, ali jednostavno nije bilo druge opcije”, prepričavaju sugovornici za portal Dnevno, no napominju da će se Culej i na ovim izborima boriti za preferencijalne glasove.

Time je Plenković sanirao potencijalnu štetu i razdore u ovoj i inače neizvjesnoj, petoj izbornoj jedinici u kojoj boje Domovinskog pokreta brani bivši HDZ-ovac, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

”Culej je svojevrsni Plenkovićev odgovor na Penavu i Škoru, on je osebujan, ali se može nametnuti, bez dlake je na jeziku. Vidite da je već ušao u okršaj sa Škorom kojega je prozvao za nejavljanje, tako da više u njegovu lojalnost ne treba sumnjati”, objašnjavaju sugovornici za Dnevno.hr.

Priznaju da Culej doista jest mamac za konzervativne birače, ali i da ga je Plenković kontaktirao u posljednjim trenucima.

”Culej se odlučio biti stranački vojnik, a njegovim postavljanjem na liste HDZ je dokazao da se unutarstranački obračuni nisu odrazili na stranku, što znači da je i Penava pogriješio time što je napustio stranku, i on bi se sigurno našao na listama, ali je odabrao drugačije pa neka tako i bude”, zaključuje izvor blizak vrhu HDZ-a.

AUTOR: Dnevno.hr