Izvor slike: Maxportal

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić priznaje da je mason. Jelenić je, kako sam kaže, masonima pristupio u ožujku 2018., svega mjesec dana prije nego što će biti izabran za glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Saborski Odbor za pravosuđe koji daje mišljenje na prijedlog Vlade RH za imenovanje glavnog državnog odvjetnika nije, doznajemo, imao informaciju o njegovom članstvu u ovoj udruzi, ali taj podatak je detektirao Nacional. Kako kažu iz Nacionala posjeduju dokumente koji to potvrđuju.

O Jelenićevom slučaju očitovati će se i Vlada RH koja ga je predložila za glavnog državnog odvjetnika. On je rekao medijima kako trenutno ne razmišlja o ostavci, no ministar pravosuđa Bošnjaković i premjer Plenković očekuje Jelenićevu ostavku.

Jelenić se morao izuzeti iz slučaja Nikice Gabrića

Glavni državni odvjetnik, kako sam priznaje, tijekom vikenda na razgovor je primio Nikicu Gabrića koji je prijavio novinare jednog portala i još tražio da Državno odvjetništvo isposluje zabranu izlaska tjednika koji je pisao o njegovom masonstvu.

Time je, iako tvrdi drugačije, svoju neovisnost doveo u pitanje. Jelenić je hrvatskoj javnosti, ali i ljudima koji su ga birali za glavnog državnog odvjetnika, zatajio da je član jedne udruge građana, pa makar ona bila i vinogradarska udruga. Da je državni odvjetnik član neke udruge, a recimo upleten je u priču o pronevjeri ili bilo kojem drugom kaznenom djelu, on se naprosto mora izuzeti iz cijele te priče.

No, Jelenić u ovom slučaju nije napravio distancu od člana udruge koje je član, a koji mu se obratio kao moguća stranka u kaznenom postupku.

Ministar Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta vlade rekao je sljedeće: “Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija”,

Ipak nakon pritiska ministra i premjera Dražen Jelenić je dao ostavku na mjestu glavnog državnog odvjetnika dana 19. veljače nakon 18 sati, priopćenjem u kojem je napisao kako odlazi “mirne i čiste savjesti”.