Izvor slike: Dnevnik.hr (uređenje slike: HR-vjesnik)

Što prosječnom pa i izuzetno iznadprosječno informiranom biraču govore sljedeća imena: Martina Grman KizivatBoška Ban VlahekMartina Vlašić IljkićIrena ŠimunićŽeljko Pavić? Naime, ako niste znali, to je pet novih zastupnica i zastupnika SDP-a koji su ušli u Sabor umjesto izabranih kandidata koji već obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkima.

Ovi ljudi biračima SDP-a i Restart koalicije nisu značili gotovo ništa, jer su dobili sramotno mizeran broj glasova.

Martina Grman Kizivat dobila je svega 116 glasova, Boška Ban Vlahek 284, Martina Vlašić Iljkić 699 glasova, Irena Šimunić 635, a Željko Pavić 587 preferencijalnih glasova. Najveći postotak osvojila je Vlašić Iljkić za koju je glasalo punih 2,58 posto birača Restart koalicije u Petoj izbornoj jedinici.

Zanimljivo, niti poslovni direktor socijaldemokrata Nikša Vukas nije se proslavio osvojenim preferencijalnim glasovima. Osvojio je tek 132 glasa u prvoj izbornoj jedinici ili ako gledamo kroz postotak to je sramotnih 0,34 posto.

Tako se i poslije izbora nastavila politika dosadašnjeg vodstva SDP-a koje je forsiralo slabo poznate, a stranački očito neloše pozicionirane kandidate. Odmah nakon objave lista nije bilo teško pretpostaviti da je to put u izborni potop, a teško je očekivati i da će dosad anonimni političari u Saboru podići profil SDP-a i pomoći vraćanju te stranke u ozbiljnu političku borbu s HDZ-om.

No, tko zna. Kako je u predizbornom razgovoru u jednom od svojih intervjua rekao potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić – “Svi smo nekad bili nepoznati”.

No, na izborima se, vrlo blago rečeno, to baš i nije pokazalo kao dobitna kombinacija.

U to se apsolutno uvjerio, sad već bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je zajedno sa predsjedništvom SDP-a donio odluku o kreiranju ovako nakaradnih izbornih lista s velikim brojem stranačkih anonimusa koji su dobili visoka mjesta na listama.

Nedavno je pak, Zlatko Komadina koji sada obnaša dužnost v.d. predsjednika, izazvao bijes i brojnog dijela članstva jer je navodno sam odlučivao o zamjenama i nije uvažio ideju da zamjene budu oni koji su osvojili najviše glasova.

S tom odlukom se nije složio šef koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer.  

„Zlatko Komadina i Rajko Ostojić donijeli su odluku da u Hrvatski sabor uđe gospođa koja je dobila 116 glasova naših građana i istu poštujem, ali ne podržavam. Moja misija se nastavlja, niti ću odustati niti ću posustati. Građani Hrvatske i ja potpisali smo na ovim parlamentarnim izborima društveni ugovor i dali su mi legitimitet svojim preferencijalnim glasanjem. Borba za seljaka, radnika i poduzetnika se nastavlja. Nema tu kompromisa” – odlučan je Kešer.

Izvor slike: ePodravina, Mladen Kešer

Između ostalog, za portal ePodravina je konstatirao da mu se Komadina ovim činom osvetio jer je na unutarstranačkim izborima prije pet godina vodio stožer Zorana Milanovića – dodao je Kešer te najavio da će se kandidirati za predsjedništvo SDP-a, odnosno potpredsjednika SDP-a na nacionalnoj razini na unutarstranačkim izborima koji su najavljeni za 26. rujna.

Podsjetimo, šef SDP-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer s dobivenih 2211 glasova imao je četvrti najbolji rezultat liste u drugoj izbornoj jednici, dok je nova saborska zastupnica Grman Kizivat dobila 116 glasova, odnosno 0,27 posto birača koji su bili za Restart koaliciju.

Davor Bernardić je dao ostavku na čelnom mjestu šefa SDP-a, no taj isti čin trebali su napraviti i svi članovi predsjedništva koji su podjednako zaslužni za izborni debakl.

Komadina kao v.d. predsjednik nastavlja provoditi politiku klijentelizma i dodvoravanja, bez čvrstog i dosljednog političkog stava te s takvim pogledom na svijet SDP nama budućnosti.

Stranku razjedinjenu na svim razinama treba dovesti u red kako bi koliko-toliko bila spremna za lokalne izbore. SDP-u u ovom trenutku trebaju nova lica, svježe snage i uspješna mlada imena jer s Komadinom, Ostojićem, Baukom, Vukasom i politički neaktivnim Mršićem, stranka ne može graditi zdravu priču za budućnost.

Nakon 26. rujna unutar SDP-a treba prevladati razum. Na čelo stranke treba postaviti čovjeka s ekipom koja će moći parirati HDZ-u i Plenkoviću, a usput uzdići stranku na temelje progresivne ljevice i onu istinsku socijaldemokraciju koju je provodio Ivica Račan.

AUTOR: Redakcijski tekst