Izvor slike: Jutarnji list

Program kojim SDP namjerava pobijediti HDZ tek treba usvojiti predsjedništvo stranke, no ključne točke već su poznate.

Transformacija državne uprave

SDP je predstavio opsežnu strategiju digitalizacije, i samo tom mjerom, tvrde, mogli bi državni aparat za 10.000 ljudi. No još važnije, ističu, bilo bi drastično pojednostavljenje procesa. Svi obrasci bili bi digitalizirani, ukinuli bi 2000 nepotrebnih procesa, a čitav državni IT sustav bio puno agilniji te dao priliku da u njemu sudjeluju i mali i mikro poduzetnici.

Minimalac 4000 kuna

No to je tek četvrti adut kojim čelna stranka Restart koalicije namjerava pobijediti HDZ. Program tek treba danas treba prihvatiti Predsjedništvo SDP-a, a kako piše Jutarnji, prva točka je staro obećanje da se minimalna plaća podigne na 4000 kuna neto. SDP od toga ne odustaje niti uslijed neminovne i duboke krize je već krenula.

Spuštanje stope PDV-a

Predviđaju i mjere koje bi trebale pomoći oporavku gospodarstva, a među njima je i spuštanje PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto. Takav potez se traži već dulje vrijeme, i bez krize, kako bi Hrvatska mogla konkurirati drugim turističkim destinacijama.

Rezanje ministarstava, općina i gradova

“SDP će funkcionalno spojiti ministarstva za koja vjerujemo da mogu donijeti uštede, bolju organizaciju rada, efikasnije administriranje i sinergiju zakonodavnih aktivnosti, mjera i procesa ” najavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić još početkom godine.  Prvo otpisano ministarstvo je ono državne imovine, koje je osmislio Andrej Plenković, i to naknadno kako bi Goran Marić imao portfelj.

Po svemu sudeći, ostaje Ministarstvo branitelja, ali se razmišlja o spajanju Ministarstva uprave s Ministarstvom pravosuđa, ali i kako bi se u jednom ministarstvu  objedinili rad, mirovinski sustav i socijala. U svakom slučaju, SDP-ova vlada bi imala znatno manje od dosadašnjih 20 ministarstava.

Za sada nije bilo puno pojašnjenja oko kriterija smanjivanja broja općina, tek se komentiralo da ne bi trebale postojati općine koje se ne mogu same uzdržavati.  Koliko je Hrvatska teritorijalno usitnjena,  i koliko to, osim što je prilično skupo, otežava život građanima, najbolje je pokazao sustav e-propusnica.

Donekle je znakovito da se ne spominje smanjenje broja županija, a Jutarnji piše kako bi to moglo biti na tragu suradnje s IDS-om, koji traži da Istra ostane teritorijalna jedinica.

Sređivanje zdravstva

Glavni problem s kojim se SDP namjerava uhvatiti u koštac je smanjivanje listi čekanja. Svaka stranka koja želi preuzeti Vladu, morala bi napraviti i plan o rješavanju nagomilanog duga.

Povratak poreznog USKOK-a, Zakon o porijeklu imovine

Porezni USKOK je bio ustrojen kao središnje mjesto prikupljanja, kontrole, analitičke obrade i razmjene podataka radi otkrivanja organiziranih poreznih prijevara i utaja, osobito u međunarodnim prijevarama s PDV-om te otkrivanja fizičkih osoba koje posjeduju imovinu znatne vrijednosti, stečenu na nezakonit način. Ured je bio nezavisno tijelo unutar sustava, kadrovi su bili posebno obučeni, a jedan od rezultata njihova rada su tri kaznene prijave protiv Zdravka Mamića.

U Ministarstvu financija osnovao ga je bivši ministar Boris Lalovac, a Zdravko Marić ga je odmah ukinuo. Na Zakonu o podrijetlu imovine  radio je još SDP-ov ministar pravosuđa, a sada predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.  Prema već spremnom nacrtu, preduvjet da se oduzme imovina osobama koje su nelegalno došle do bogatstva ne bi bilo vođenje kaznenog postupka u kojemu bi se dokazao kriminal, nego bi bilo dovoljno pokrenuti građanski postupak u kojemu bi se oduzela sva imovina za koju nije moguće dokazati legalno podrijetlo.

AUTOR: Net.hr