Izvor slike: Novi list

Nakon izbornog poraza na tiskovnoj konferenciji potpredsjednik stranke Rajko Ostojić kazao je kako “izbore treba organizirati što prije” i kako će ih predsjedništvo predložiti za 26. ili 27. rujna, no stvari su se u međuvremenu počele komplicirati.

U stranci se, naime, pojavila struja koja smatra da je brzinsko održavanje izbora – pogrešno, a jedan od njezinih eksponenata navodno je bivši predsjednik Podravkine Uprave i bivši savjetnik u Agrokoru Zvonimir Mršić, koji smatra da SDP ne bi trebao birati novog predsjednika stranke i novo vodstvo prije lokalnih izbora.

SDP-u se ne bi trebalo žuriti, može se čuti u neslužbenim razgovorima s dijelom članova stranke, jer treba napraviti temeljitu analizu trenutka u kojem je stranka i onog što bi trebala ponuditi biračima na parlamentarnim izborima 2024. godine. Ovdje se ne radi, vele zagovornici sporovoznih promjena, samo o tome da je SDP doživio uvjerljivi brodolom pretprošle nedjelje, već i o činjenici da je stranka nakon 2000. godine, na šest održanih parlamentarnih izbora pobijedila tek – jednom (2011. godine).

Budu li izbori održani u rujnu, za mjesto predsjednika stranke neće se kandidirati ni Zvonimir Mršić, a ni Mišo Krstičević, s kojima se posljednjih dana špekuliralo kao najvjerojatnijim Grbinovim protukandidatima.

Ukoliko bi se izbori za predsjednika SDP-a održali nakon lokalnih izbora 2021. godine, to bi odgovaralo Mršiću koji bi se stigao isprofilirati, jer to, što je izbivao iz politike nekoliko godina, ne ide mu na ruku u najavi kandidature za novog šefa SDP-a.

“Priča o odgodi izbora u SDP-u je izvan svake pameti”, kaže za Telegram zasad jedini kandidat za predsjednika stranke, Peđa Grbin. On objašnjava kako je, s jedne strane, odgoda protivna Statutu stranke koji kaže da se izbori moraju održati u roku od šest mjeseci od parlamentarnih izbora. “S druge strane, nakon ovakvog poraza na izborima SDP nema što čekati. Budemo li odugovlačili, izgubit ćemo i ovu šansu koju imamo da se zbrojimo i popravimo, jer Hrvatska nas neće čekati”, veli Grbin.

Simpatizirali Grbina ili ne, sasvim je u pravu što traži da se izbori održe krajem rujna.

Odlazak na lokalne izbore uz aktualno Predsjedništvo i Glavni odbor iz Bernardićevog vremena, sa Zlatkom Komadinom kao v.d. predsjednikom stranke, mogao bi biti recept za još jednu izbornu katastrofu, to jest za političko samoubojstvo SDP-a.

AUTOR: Redakcijski tekst