Izvor slike: Index.hr

MJESEČNO istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

SDP je drugi mjesec zaredom zadržao prednost ispred HDZ-a. Iako je ona i dalje unutar statističke pogreške, prednost je blago povećana.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače, SDP bi zaokružilo najviše birača – 28,9 posto. Postotni bod više nego prije mjesec dana, a čak 13 postotnih bodova više nego u veljači prošle godine. HDZ je na 26,8 posto. Slično kao prošlog mjeseca, a u odnosu na prošlogodišnju veljaču stranka na vlasti bilježi pad od gotovo 2 postotna boda.

Treća nezavisna lista Miroslava Škore

Dok se čeka da Miroslav Škoro formira svoju stranku, njegova nezavisna lista je treći izbor: 9,4 posto. MOST, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, uz blaži pad je na 5,1 posto. I lista Mislava Kolakušića je u padu – tek na pola puta do izbornog praga (2,5 posto).

Pad bilježi i HSS – sada je na 2,3 posto, a sličan je rejting i Hrvatskih suverenista (2,2 posto) kojima je dio birača očito prešao Škori, s kojim bi se tek trebali formalno udružiti. Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je na 1,4 posto.

Pernar i Živi zid na jedan posto

Oko jedan posto, bez rasta ili uz pad, su i Pametno (1,3 posto), HDZ-ov partner HNS (1,3 posto), IDS (1,3 posto) i Živi zid (1 posto). Isti rejting kao njegova bivša stranka ima stranka Ivana Pernara.

Ispod 1 posto su Start (0,9 posto), Neovisni za Hrvatsku (0,9 posto) i HSLS (0,7 posto).

Baš kao i HSU (0,7 posto) i GLAS (0,6 posto). Ostalih je 1,6 posto, a unatoč velikom broju stranaka i lista, preko 10 posto ispitanika je – neodlučno. 

Milanović i Plenković najpozitivniji političari