Izvor slike: RTL.hr

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, ne donosi puno izmjena u odnosu na veljaču, ima promjena u rejtinzima, ali sam poredak na vrhu je isti.

SDP je i treći mjesec zaredom prvi izbor s 29,3 posto potpore. Kod SDP-a je u tom razdoblju vidljiv nastavak rasta dok HDZ, stranka u kojoj traje žestoka unutarstranačka kampanja, istodobno bilježi blagi pad. Sada su na 26,7 posto. Treća snaga je prije dva tjedna predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore. Tu opciju bira 11,5 posto ispitanika, 2 postotna boda više nego njegovu nezavisnu listu u veljači. 

Most, s kojim bi se Škorina opcija mogla udružiti, ali zasad nije, od siječnja bilježi pad, sada su na 4,8 postoHSS je na istome, 2,3 postoNezavisna lista europarlamentarca Mislava Kolakušića pada na 2 posto.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića posljednja tri mjeseca je na istome – 1,4 posto. Na istome je i IDS – 1,3 posto. Sličan je rejting i Živog zida (1,2 posto) koji blago raste baš kao i stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara. HDZ-ov partner HNS (1,2 posto) nastavlja trend pada. HSU je na 1,1 posto.

Jednaki rejting ima i Pametno, a najveći međumjesečni pad bilježe Hrvatski suverenisti (0,9 posto), očito na račun rasta stranke Miroslava Škore. Isti rejting protekla tri mjeseca imaju Neovisni za Hrvatsku. Ista situacija je i sa START-om. Ispod jedan posto su i GLAS i HSLS s 0,7 posto.

Ostalih je 1,2 posto, a neodlučnih nešto manje nego u veljači –  9,8 posto.

Izvor slike: RTL.hr

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh je u ožujku zadržao predsjednik Republike Zoran Milanović. Da je on najpozitivniji političar smatra 19,4 posto ispitanika. Proteklih mjeseci kontinuirano bilježi rast pozitivnog doživljaja. To je vidljivo i u percepciji Andreja Plenkovića – pozitivnim ga smatra 16,9 posto ispitanika, što je najbolji rezultat predsjednika Vlade u godinu dana. Baš kao i njegov pokret Miroslav Škoro je treći izbor, i on bilježi rast, ali ima nešto niži rejting od stranke – 7,3 posto

Ostali su na tek na 2 posto i niže. Europarlamentarac Mislav Kolakušić je na 2,1 posto, ministar zdravstva Vili Beroš, aktivan zbog koronavirusa, bilježi rast pozitivnog doživljaja (2 posto), a bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izašla je iz fokusa kod ispitanika i pada na samo 1,4 posto

Iako u protekla četiri mjeseca bilježi pad negativnog doživljaja, i dalje je na vrhu ljestvice najnegativnijih političara Andrej Plenković kojeg tako vidi 19,7 posto ispitanika. Na drugom je mjestu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11,5 posto) kod kojeg je vidljiv blagi rast negativnog doživljaja. Miro Kovač (6,1 posto), Plenkovićev izazivač na izborima u HDZ-u, skočio je na treće mjesto ove neprestižne ljestvice. Najnegativnijim ga smatra deset puta više ispitanika nego prošlog mjeseca.

Izvor slike: RTL.hr

Iako bilježi pad negativnog doživljaja predsjednik Republike Zoran Milanović je četvrti izbor, a takvim ga vidi 5,6 posto ispitanika. Milorad Pupovac (5,3 posto) je gotovo četiri puta češće negativno ocijenjen, a blagi rast negativnog doživljaja vidljiv je i kod Davora Bernardića (4,2 posto).

Dvostruko više ispitanika nego u veljači negativno ocjenjuje Milijana Brkića (3,7 posto), aktualnoga Plenkovićevog zamjenika koji ga želi rušiti preko Opcije za promjene. Triput češće je negativno ocijenjen i SDP-ov Nenad Stazić (2,3 posto) kojeg su, kao lutku djeteta gej para, spalili na karnevalu u Imotskom. Među negativcima je još jedan SDP-ovac, Gordan Maras (1,6 posto). 

Iz fokusa je potpuno ispao bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić (1,6 posto).

Da su Svi političari negativni poručuje 7,3 posto ispitanika. Ne zna gotovo 14 posto.

Rejting Vlade RH u blagom pada, no i dalje čvrsta dvojka (2,20), dok je Sabor, u kojem su klupe i dalje uglavnom poluprazne, na istome kao prošlog mjeseca – također dovoljan – dva (1,98).