Izvor slike: Glas Podravine i Prigorja (screenshot)

Vijećnici Koprivničko-križevačke županijske skupštine iz redova SDP-a i Hrvatskih laburista reagirali su u ponedjeljak na održavanje 18. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije elektroničkim putem, prenosi portal Prigorski.hr.

Kako su naveli, ista se održava na taj način radi zaštite od prijenosa i širenja bolesti Covid-19. Pritom će glasanje o dnevnom redu i donošenje akata iz točaka dnevnog reda biti putem obrasca, koji je priložen uz materijale.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U utorak, 28. travnja 2020. održat će se 18. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije elektroničkim putem, radi zaštite od prijenosa i širenja bolesti Covid-19. Glasanje o dnevnom redu i donošenje akata iz točaka dnevnog reda obavit će se putem obrasca, koji je priložen uz materijale.

Napominjemo kako ovakav način organiziranja sjednice smatramo gušenjem demokracije, jer suštinu demokratičnosti čini upravo iznošenje stavova i rasprava o njima. Ovako nećemo dobiti obrazloženje pojedinih točaka, ne možemo zatražiti dodatna pojašnjenja, ne možemo raspravljati, a niti podnijeti amandmane. S obzirom da se radi o vrlo važnim odlukama koje treba donijeti i koje će imati direktne posljedice na živote naših građana, mišljenja smo da se sjednica trebala organizirati na uobičajeni način sa smanjenim brojem učesnika i uz sve potrebne mjere zaštite, možda putem aplikacija poput skype-a, zoom-a ili sličnih, a minimalno na način da makar predstavnici klubova dobiju priliku iznijeti stavove i prijedloge svojih klubova. Na taj način organiziraju se uostalom i sjednice Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogih drugih predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave. Napomenimo samo da se sjednice Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogih drugih predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave redovito održavaju uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera i uputa za suzbijanje pandemije. Napomenimo samo da se sjednice Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske te mnogih drugih predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave redovito održavaju uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera i uputa za suzbijanje pandemije.

Izvor slike: Glas Podravine i Prigorja, vijećnici SDP-a u prvom redu – Tomislav Kučina, Marko Fucak, Marija Vukobratović

Što se Rebalansa Proračuna tiče, podržavamo sve predložene mjere za spas gospodarstva. Nažalost, mi ponovo debelo kasnimo. Većina jedinica lokalne i regionalne samouprave svoje mjere za spas gospodarstva u uvjetima pandemije donijela već prije mjesec ili dva. Nadalje, za pomoć poljoprivrednicima ne predlažu se baš nikakve mjere, a nužna bi bila bar trenutno najugroženijima, cvjećarima i proizvođačima presadnica povrća, koji imaju jedan od najvećih padova prodaje uzrokovane zatvaranjem tržnica i to od 50 do 80%.

Dok je ovakva gospodarska situacija u Županiji, ne možemo podržati novčano doniranje Fondu za obnovu Zagreba, a niti za obnovu sakralnog objekta u Zagrebu, naročito ne nakon u medijima iznijetih sumnji u transparentnost trošenja doniranih sredstava. Predlažemo da se novac namijenjen Fondu uplati direktno bolnici u Zagrebu koja zbrinjava pacijente iz naše Županije, a novac namijenjen za obnovu crkve sv. Marka uplati koprivničkoj bolnici. Uvijek podržavamo obnovu svih kulturnih i vjerskih spomenika, ali se moraju znati prioriteti i oni su u ovom trenutku usmjereni na bolnice!

Također podržavamo smanjenje plaća dužnosnicima i naknada vijećnicima, kao i smanjenje sredstava za rad stranaka. Međutim, voljeli bismo da su ta smanjenja veća i trajnija. Dužnosnici bi se na ta tri mjeseca mogli odreći 50 % svojih mjesečnih primanja umjesto mizernih 15 %, dapače, mogli bi iz solidarnosti s najugroženijima, malim i srednjim obrtnicima i poduzetnicima i svima onima koji su ostali bez posla, primati minimalnu plaću. Naš je prijedlog da se naknade vijećnicima za rad u županijskoj skupštini ukinu do kraja mandata, a smanjenje sredstava za rad političkih stranaka tražili smo već nekoliko puta i uvijek proglašavani populistima i skupljačima političkih poena. Pitamo se, što je ovo sada ako ne populizam?

Sljedeće je pitanje odgovornosti za situaciju nastalu u županijskom Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Postali smo Županija slučaj, a ne govori se o smjeni ravnateljice, Upravnog vijeća ili utvrđivanju odgovornosti za toliki broj oboljelih. Nema reakcije ni predsjednika županijske skupštine i predstavnika Hrvatske stranke umirovljenika gosp. Pintara, kojem bi briga za starije trebala biti glavni prioritet. Nije moguće da se boji doći u sukob sa županom i tražiti smjenu županovih kadrova u Domu.

Uz zahvalu svim liječnicima, zdravstvenom osoblju i ostalima, koji u svakodnevnoj borbi s ovom opakom bolešću izlažu svoje živote da bi spasili naše, pozivamo sve građane da se i dalje pridržavaju mjera i uputa Nacionalnog stožera.”

Klub vijećnika SDP-a i HL

AUTOR: HR-vjesnik