U emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je i sam gradonačelnik rekao kako je financijska situacija teška, ali rješiva.

Izvor: hr-vjesnik

– Može se reći da postoji rješenje da se stabiliziraju financije i da se rebalansom proračuna na razini grada i gradskih ureda dovedu u red, nadamo se do kraja godine. S novim proračunom na razini grada stvari bi mogle početi funkcionirati normalno, rekla je.

Dodala je da što se tiče Holdinga i društava u vlasništvu grada Zagreba situacija složenija.

– Minus holdinga je značajan, ne govorimo u dugu prema kreditnim institucijama nego o minusu. On je za 2020. iznosio 305 milijuna kuna, to je jedan od značajnijih dugova Holdinga u povijesti. Holding će trebati duži period racionalizacije i stabilizacije financiranja. Neki će se dugovi morati refinancirati. Situacija u gradu Zagrebu i Holdingu je loša, svi smo to znali, ali ona nije nerješiva i ona se neće prelijevati na leđa građana. Idemo u racionalizaciju upravljanja i troškova koje proizvodi sam grad, objasnila je.

Reagirala je Benčić te rekla kako je 1,3 milijarde kuna minusa koje je grad Zagreb napravio iz 2019. godine kada nije bilo pandemije i potresa.

– Minus koji je iskazan za 2020. godinu je negdje oko 80 milijuna kuna, no uvidom u izvještaje vidjeli smo da nije potpuni podatak. Postoji dug Grada prema Holdingu, prema Zagrebačkim otpadnim vodama i prema ZET-u koji je na razini 550 milijuna kuna koji se nije platio 2020. godine nego se prebacilo na 2021. godinu. Tu je i kredit od HBOR-a i kreditnih institucija 300 i nešto milijuna kuna i Covid pozajmica od Vlade veća od 400 milijuna kuna. Ako kredite ne brojimo, može se reći da je najveći dio minusa generiran iz 2019. kad nije bilo potresa i pandemije, zbog lošeg gospodarenja, navela je.

– Primjerice ureda gradonačelnika godišnje je trošio milijune kune na rezano cvijeće i vijence. Imao je nabavu vozila za najam vozila 4-5 milijuna kuna da bi se time vozili pročelnici i predsjednici vijeća gradskih četvrti koji su te automobile imali 24 sata na dan. Ne vidim niti jedan razlog da pročelnici imaju gradske automobile. Radi se o 1¸51 automobilu preko ureda gradonačelnika, to nije čitav vozni park, nabrojala je Benčić primjere kako se trošilo.

Foto: hr-vjesnik

Glomazni otpad zaoštrio raspravu

Lovrić je Peteku rekao kako su izbori prošli.

– Što ćete vi napraviti? Dobili ste vlast? Kako ćete riješiti odvoz glomaznog otpada u Zagrebu? Nemojte pričati što nije bilo dobro, prošla je kampanja. Godinama ste govorili netočno, uzvratio je Lovrić.

Petek mu je potom odgovorio kako će se to napraviti sukladno zakonu.

– Kroz nekoliko mjeseci kad završe novi natječaji vidjet ćete cijenu, a koliko su sada. Novi natječaji bit će kad ugovori završe. Namjestili ste natječaj za dvije vrste otpada. rekao je Petek.

Reagirao je Lovrić: Ništa ja nisam namjestio.

Tu se u raspravu umiješala i Benčić. 

– Gospodine Lovrić, ja sam tek kad sam ušla u politiku upoznala ljude bez srama, rekla je.

Lovrić joj upada u riječ.

– Vi na sebe mislite?, uzvratio je Lovrić.

– To da vi postavljate pitanja budućem zastupniku skupštine koja još nije konstituirana o tome kako će izvršna vlast određeno pitanje riješiti nakon što ste desetljećima u toj izvršnoj vlasti? Vi dobivate 18.000 kuna neto za mjesto savjetnika kojeg nitko tamo ne želi. Dali ste ostavku na mjesto pročelnika da bi bili savjetnik. Pa recite kako ćete to riješiti. Građeni vas plaćaju 35.000 kuna bruto, kako ćete riješiti problem glomaznog otpada?, upitala je Benčić Lovrića. 

– Ja znam kako to riješiti. Neću odgovarati vama, a ako će me gradonačelnik pitati sasvim sigurno ću mu dati odgovor. Svoju besramnost ste potvrdili nabacivanjem blata. Ja vas i Peteka pitam kako ćete to riješiti kao izvršna vlast, stalno govorite što nije dobro. Vas isto plaćaju građani da lažete i difamirate, rekao je Lovrić.

– Koristite mogućnost koju vam je zakon dao da radite ništa i da imate plaću 18.000 kuna, rekla mu je Benčić.

Sandra Benčić (MOŽEMO!) izjavila je u “Otvorenom” da najveći dio “minusa” u proračunu dolazi iz 2019. godine zbog lošeg gospodarenja. Ivica Lovrić (Stranka rada i solidarnosti) je uzvratio i kazao da je proračun poreznim rasterećenjima Vlade od 2015. do 2019. izgubio 5,1 mlrd. kn.