Ivo Sanader, bivši predsjednik HDZ-a i bivši premijer, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, ovih je dana u Krapinskim Toplicama. Naime, kako doznaje Index, Sanader će biti ondje najmanje dva tjedna. Riječ je o postoperativnom tretmanu, rehabilitaciji, a nakon što je imao manji kirurški zahvat na kralješnici.

Ministarstvo pravosuđa, kako doznajemo, ocijenilo je da unutar zatvora Sanader ne bi imao potpunu zdravstvenu njegu, pa je upućen u toplice. 

Već bio u toplicama zbog koljena

Već ranije Sanader se žalio na zdravstveno stanje, pa je tako prije dvije godine tražio prekid izvršavanja zatvorske kazne te sudskih procesa protiv njega, a zbog zdravstvenih problema s koljenom tada se jedno vrijeme, krajem 2019. godine, umjesto u zatvoru, nalazio na rehabilitaciji u toplicama.

“Sukladno odredbama iz članka 79. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna. U skladu s tim odredbama, Uprava za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave, odnosno tijela zatvorskog sustava ne mogu izvještavati o podacima vezanima za izvršavanje kazne zatvora te medicinskom stanju pojedinog zatvorenika”, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa na naš upit koliko će dugo Sanader boraviti u toplicama i o čijem trošku. Iz Ministarstva su nam odgovarali samo načelno, ne potvrdivši da je riječ o Sanaderu te nam kažu da je propisano da se zatvoreniku osigurava liječenje te mjere i aktivnosti zdravstvene zaštite kvalitetom i opsegom određenim u javnom zdravstvu. 

“Ako određenu zdravstvenu skrb nije moguće osigurati unutar zatvorskog sustava, ona se zatvorenicima osigurava u zdravstvenoj ustanovi izvan sustava”, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa. 

Kako je bivši šef HDZ-a završio u zatvoru?

Podsjetimo na to da se taj bivši šef HDZ-a, danas vladajuće stranke, od polovice 2019. godine nalazi u zatvoru, a nakon što mu je u travnju te godine izrečena pravomoćna kazna zatvora od šest godina za slučaj Planinska. USKOK je teretio Sanadera da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fiolića da po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu, i to Ministarstvu regionalnog razvoja, gdje je tada bio glavni HDZ-ov Petar Čobanković. Čobanković se na početku procesa nagodio s USKOK-om te je dobio godinu dana zatvora, koju je zamijenio radom za opće dobro. 

Podsjetimo i da su krajem prošle godine Sanader, stranka HDZ, Branka Pavošević i Mladen Barišić proglašeni krivima u ponovljenom suđenju za Fimi mediju. Sanader je u tom slučaju dobio osam godina zatvora, no presuda je nepravomoćna. 

Autor: M.M.