Na marginama subotnjeg prosvjeda, koji se održao u Zagrebu radi ukidanja covid-potvrda, predstavljena je skupina momaka koju bi se, prema onome što piše na Facebook stranici Dobroslava Parage, moglo okarakterizirati i kao paravojnu formaciju.

Foto: hr-vjesnik

Na Paraginoj stranici tako je objavljen video koji prikazuje postrojavanje grupe mladića.

“1. dragovoljačka bojna stavlja se na raspolaganje djelatnicima vojske i policije”

Na objavi, ispod koje stoji potpis “Administracija” (inače, u opisu stranice piše kako istu ne vodi Paraga, ali za nju zna, prati je i odobrava te kako je to stranica članova stranke HSP 1861), tako stoji:

“Nakon svih žalopojki i prosvjeda o kojima vladajuća kasta interforna i birokrata nije ni pročitala članak ili izvješće, a kamo li se zabrinula, jučer je stigao oštar i konkretan, muški odgovor!

U sklopu velikog prosvjeda samoorganizirala se i postrojila 1. dragovoljačka bojna koja se stavlja na raspolaganje djelatnicima vojske i policije koji žele stati na kraj ovom ludilu što provode slijepe neoglobalističke sluge! Bravo momci!” 

Odjeveni u crninu

Radi se o mladim muškarcima, njih oko čak dvije tisuće, a dobar dio njih odjeven je u crno i dere se: “U boj, u boj, za narod svoj” te “Ne damo im djecu”. Marširali su od Tomislavca do Trga bana Josipa Jelačića.

U pozadini, kako se može čuti na videosnimci, odjekuje melodija pjesme Mi smo garda Hrvatska.

Usred glavnog grada netko, u ovom slučaju očito oni bliski stranci HSP 1891 i Dobroslavu Paragi, postrojio je grupu ljudi koju naziva dragovoljačkom bojnom. Osim toga, nudi se pomoć policiji i vojsci, posebno očito ciljajući na one koji se među njima ne žele cijepiti.

Ako znamo da policija i vojska štiti ustavni poredak države, a država je ta koja je “a priori” protiv poruka sa subotnjeg prosvjeda, onda je očito da se 1. dragovoljačka bojna obraća svim članovima policajcima i vojnicima koji rezone službene politike ne dijele te koji bi se rado od istih i odvojili.

Drugim riječima, ne mora značiti, ali moglo bi se i zaključiti, kako se tu poziva na državni udar.

Posebno je za administratore grupe važno alarmirati – policajce i vojnike.

Nakon prosvjeda, pisali su kako je to tek početak.

Autor: M.M.