Izvor slike: Nacional

Portal INDEX kandidate za gradonačelnika Zagreba upitao je namjeravaju li otpuštati višak zaposlenika u gradskoj administraciji koji su posao dobili za vrijeme vladavine Milana Bandića

Jedini koji je decidirano rekao da će podijeliti otkaze jest Davor Nađi, saborski zastupnik stranke Fokus.

“U upravnim tijelima Grada Zagreba radi oko 3300 ljudi, što je porast viši od 13%, u odnosu na razdoblje od prije pet godina i 2860 zaposlenih – što ne uključuje proračunske korisnike i zaposlenike gradskih poduzeća. Kada uključimo i te sustave, dolazimo do broja od 32.000 zaposlenih”, naveo je Nađi.

Na press konferenciji kazao je na koliko misli smanjiti broj djelatnika:

“Broj zaposlenih planiramo smanjiti na maksimalno 28.000 kroz otpuštanje zaposlenika na izmišljenim radnim mjestima, otpremnine za raniji odlazak u mirovinu i otkaze uz otpremninu zaposlenicima koji postanu tehnološki višak”, poručio je Nađi istaknuvši da bi se time godišnje uštedjelo 650 milijuna kuna.

Tomislav Tomašević (Možemo) bi pak smanjio samo broj pročelnika, a Joško Klisović (SDP) kaže da svi koji kvalitetno odrađuju posao nastavit će raditi, a oni koji ne znaju što rade, morat će tražiti alternativu.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović (HDZ) otvoreno tvrdi da nitko neće izgubiti posao ukoliko on postane gradonačelnik Zagreba, dok pak HNS-ov kandidat Željko Uhlir to pitanje smatra čistim politikanstvom te poručuje kako će toj analizi naknadno pristupiti nakon što zasjedne u fotelju šefa metropole.  

“Bez detaljnog uvida u poslovanje zagrebačkih tvrtki i njihovog financijskog stanja nemoguće mi je odgovoriti na postavljena pitanja. Sve drugo bile bi spekulacije i politikantstvo u koje ne želim ulaziti”, kazao je neodređeno Uhlir. 

I Zvonimir Troskot, kandidat MOST-a, ne daje konkretan odgovor već najavljuje analizu poslovanja i načina funkcioniranja institucija Grada nakon eventualnog preuzimanja vlasti. 

Naknadno se oglasila i Vesna Škare-Ožbolt koja pak tvrdi da bi otkazi ustvari mogli biti samo još dodatni trošak.

“Formula dobrog upravljanja nije u davanju otkaza nego u odgovarajućem pozicioniranju. Osim toga dijeliti otkaze samo zato što je došla nova uprava nije najpametnija stvar jer sudski postupci koji bi proizašli iz takvih otkaza bili bi novi trošak za Grad i za građane”, poručila je nezavisna kandidatkinja Škare-Ožbolt. 

Do objave članka, portal INDEX od stožera Miroslava Škore nije dobio odgovor na ovo pitanje. 

AUTOR: HR-vjesnik