Izvor slike: 24sata

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio najnovije informacije o korona virusu u Hrvatskoj.

– Imamo deset novih slučajeva korone u Hrvatskoj – rekao je ministar Vili Beroš. Dodao je da to znači da je ukupno 1881 ljudi oboljelo od korone, a da se 771 oboljeli oporavio od bolesti.

Dosad testirano 25610 ljudi, a 47 je preminulih.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je 15 županija tražilo i dobilo suglasnost da se ukinu propusnice za putovanje unutar županija. Objasnio je da se stvari u nekim županijama ili mjestima mogu vratiti na staro, ako se promijeni epidemiološka situacija. 

– Cilj propusnica bio je usporavanje kretanja čime smo ostavarili dobre brojke. Pozivamo građane da i dalje budu racionalni kod napuštanja mjesta stanovanja. Glavno pravilo je i dalje – ostanimo doma – rekao je.

Krunoslav Capak rekao je da nije problem baviti se nekih individualnim sportom, ali da treba propisati sport u kojem sudjeluje dvoje i više ljudi. Za najavljena serološka ispitivanja Capak je rekao da su nam ona interesantna kako bismo vidjeli koliko je populacija prokužena.

– Prva studija bit će na 1100 ispitanika – rekao je i dodao da reagencije očekuju do petka pa se nada da će brzo biti provedena testiranja.

Capak je rekao i da su dali detaljnije upute za ugostiteljske objekte: ‘Ne možemo pisati traktate, da pišemo centimetre kolika mora biti udaljenost, ako treba napisat ćemo da se roba mora izdavati na 20 do 100 centimetara’. Rekao je da može jedna osoba izdavati i naplaćivati, ali da se između te dvije radnje moraju defincirati rukavice. Na pitanje hoće li udovoljiti zahtjevu iz Osječko-baranjske županije da se otvore još neke trgovine, Božinović je rekao da će premijer Andrej Plenković izvijestiti o tome što će se popuštati.’

– Ovaj tjedan očekujem da će Vlada imati cjelovitu sliku – rekao je.

AUTOR: 24sata