Hrvatska je iznad prosjeka EU u konzumiranju različitih vrsta droga. Vlada je donijela novi Nacionalni plan za borbu protiv ovisnosti. Psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti dr. Slavko Sakoman komentirao je nove smjernice i toksikološku analizu Mateja Periša za Novi dan N1 televizije.

Foto :Screenshot

“Čitavo se vrijeme pišu neki programi i prođe godina u pisanju nekih papira koji stoje u ladicama, a ono što se događa na terenu je daleko od bilo kakvih akcija. Ako promatramo ovih zadnjih pet do šest godina, kako je Institut Ruđer Bošković kroz analizu potvrdio, enormni je brzi porast većine droga u Zagrebu, a isto se događa i u ostatku Hrvatske”, tvrdi. Porast kanabisa je više od 400 posto, kokaina 550, ecstasyja više od 300 u kratkom periodu od 2015. do 2021. godine, dodaje.

“Droge su kao covid, rašire se i prenose od osobe do osobe”

Konzumiranje droge u Hrvatskoj više je od prosjeka EU jer su, kako objašnjava, zamrli školska prevencija i programi edukacije mladih kroz školske sustave. “Na tako loše pripremljen svijet mladih odjednom se po čitavoj državi posije droga, u kratko vrijeme kokain i metamfetamin postanu svugdje dostupni”, naglasio je.

Mreža lokalnih preprodavača povezanih s organizacijama koje se na međunarodnoj razini bave uvozom droga posije droge na niža mjesta, dodaje. “Droge su kao covid, rašire se i prenose se od osobe do osobe, a političari niti jednu ozbiljnu raspravu nisu pokrenuli unatoč mojim apelima. Oni se šale na račun uzimanja droga, ne vide da se radi o biznisu koji na godišnjoj razini vrijedi više od milijardi kuna”, poručio je.

Mladi imaju pozitivan stav prema drogama jer nisu upućeni, smatra. Izuzetno riskiraju kad uzimaju drogu jer ne znaju što će se dogoditi u perspektivi odrastanja.

O toksikološkom nalazu Mateja Periša

Sakoman je komentirao i toksikološki nalaz Mateja Periša, mladića iz Splita koji je pronađen mrtav u Beogradu. “Nije bio pijan jer bi gubio koordinaciju, imao je neku energiju u sebi da nešto radi, ali mozak očito nije normalno kognitivno funkcionirao. Nešto je tražio, zujao lijevo-desno jer je u sebi imao kombinaciju amfetamina i kokaina, što je potvrđeno analizom.

“Te droge stvaraju osjećaj euforije, moći i snage, a istovremeno uskraćuju mogućnost razumnog prosuđivanja. Zato je smušeno hodao, je li ga netko gurnuo ili se sam poskliznuo pa pao, to će ostati tajna”, rekao je psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti Sakoman.

Autor : redakcija hr-vjesnik