Izvor slike: RTL

Novi izbori su raspisani, Sabor je raspušten, ali ne morate brinuti, saborskim zastupnicima ostaju debele plaće još neko vrijeme

Saborski zastupnici u imovinskim karticama navode kolika su im primanja, ali ona se ne ažuriraju redovito, pa ne moraju odgovarati situaciji koja vrijedi u svakom trenutku.

Prije svega, treba znati da uz osnovnu plaću zastupnici su imali pravo i na mjesečni paušal od 1500 kuna, kao i na naknadu za odvojen život od još tisuću kuna. Dakle, ukupno još 2.500 kuna. Paušal dobivaju svi zastupnici, a naknadu od 1000 kuna dobivaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometra od Zagreba. Tumači se kako ona služi za dodatne troškove života na dvije adrese, pa se isplaćuje i samcima.

U sad već bivšem sazivu sabora, najveću plaću u Saboru imao je predsjednik parlamenta Gordan Jandroković. Njemu je mjesečno redovito sjedalo na račun oko 22.442 kune te još dodatnih 1500 kuna paušala. Pravo na naknadu za odvojen život nije imao jer je prijavljen u Zagrebu, a Sabor mu nije plaćao ni stan ni režije. 

Josip Đakić drugi je na top listi, a zapravo je najveći kapitalac. Predsjedniku Hvidre koji se prije nekoliko mjeseci žestoko sukobio s Plenkovićem i vrhom stranke zbog smjene ministra Tomislava Tolušića, osnovna je plaća 21.950 kuna, a s paušalom i naknadom za odvojeni život mjesečno u novčanik stavi 24.450 kuna.

Ukupno se mjesečno za plaće zastupnika izdvajalo oko dva milijuna i 226 tisuća kuna te još 68 tisuća kuna za razlike onima koje rade izvan Sabora. 

Prosječna saborska plaća bez dodataka iznosi oko 16 tisuća kuna, a nitko ne prima ispod 13.000 kuna.

Novi izbori su raspisani, Sabor je raspušten, ali ne morate brinuti, saborskim zastupnicima ostaju debele plaće još neko vrijeme.

Premda neće baš ništa raditi i već danas se mogu komotno preseliti na more te tamo ostati do jeseni, zakon im omogućava da i dalje primaju saborsku plaću. Prvih šest mjeseci, zaključno sa studenim, punu, a drugih šest mjeseci, do svibnja, pola plaće.

AUTOR: HR-vjesnik