Hrvatski sabor većinom od 78 glasova donio je danas novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kojim se jača pravna zaštita zviždača i pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti.

Foto : Screenshot

Uoči glasanja Romana Nikolić (Socijaldemokrati) još je jednom izrazila nezadovoljstvo ocijenivši da zakon neće zaštititi zviždače ni obeshrabriti ikoga “da javni novac transferira u džepove podobnih”.

Prema novom zakonu, zviždač će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici. Povjerljivu osobu moraju imati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika.

Zviždačima se osigurava zaštita

Novi zakon osigurava zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu već i širokom krugu ljudi kao što su volonteri, studenti, osobe angažirane putem ugovora o djelu.

Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu pravnu pomoć.

Prihvaćanjem amandmana Dražena Bošnjakovića (HDZ) imat će pravo i na besplatnu sekundarnu pravnu pomoć u skladu sa zakonom koji uređuje to pravo.

Pritom nije prošao zaključak Kluba SDP-a da se zaduži vlada da u roku od 180 dana predloži izmjene zakona kojima bi se osigurao pravni okvir za organizaciju sustava psihosocijalne pomoći zviždačima. 

Donesen i novi Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta

Većinom glasova sabor je donio i novi Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, kojim se ono okrupnilo, spojilo u veće i pravilnije cjeline, s ciljem da se više obrađuje te urede komunalna mreža i imovinsko-pravni odnosi.

Oporba je pritom još jednom izrazila sumnju u to da će novi zakon o komasaciji postići zadani cilj. “Komasacije biti neće jer zakon nije operativan, već samo zadovoljava formu”, ocijenila je Anka Mrak Taritaš (GLAS). 

Emil Daus (IDS) smatra da nisu ispunjeni preduvjeti za komasaciju, nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i katastarska pitanja. Da je zakon neprovediv, misle i Miroslav Škoro (Klub Za pravednu Hrvatsku) i Davor Dretar (Domovinski pokret). 

Zastupnici su jednoglasno izglasali dvije zakonske izmjene koje će izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine omogućiti da u Hrvatskoj ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi, izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca te Zakona o socijalnoj skrbi.

Autor : redakcija hr-vjesnik