S očekivanim ulaskom Hrvatske u eurozonu i prelaskom s kune na eure nameće se pitanje ih Koji novac drže van banke. Na koji način će ih promijeniti? Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke iz srpnja, izvan bankarskog sustava nalazi se 38,2 milijarde kuna, iz čega se može pretpostaviti da je dio tog iznosa u čarapama, madracima, sefovima, okvirima slika, vrećicama zakopanima u vrtu, knjigama ili ženskim torbicama, premda ne i koliki dio.

Za usporedbu, na zadnji dan kolovoza, u optjecaju je bilo 47,3 milijarde kuna novčanica i kovanica (uključujući spomenutih 38,2 milijarde), dok su ukupna likvidna sredstva (M4 – HNB-ova šira definicija količine novca u optjecaju) u srpnju iznosila 390,1 milijardu kuna. Budući da će se uvođenjem eura kao jedine valute u Hrvatskoj sva gotovina u kunama morati u nekom trenutku zamijeniti za eure (moguće i u neku drugu valutu, no to nije važno u ovom slučaju), jasno je da nitko neće moći jednostavno ušetati u banku ili mjenjačnicu s torbom kuna i bez previše pitanja ih zamijeniti za eure.

Zašto? Zato što postoji Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (od milja ZOSPN ili ZSPNFT) iz 2017. koji će vjerojatno vrijediti kada počnu konverzije u euro (ovakav ili izmijenjen), a namijenjen je uočavanju sumnjivih transakcija i osoba pri čemu sumnjiv zapravo može biti svatko. Ako se previše znojite, gledate u pod, meškoljite se ili ste općenito nervožasti prilikom zamjene svoje mukom zarađene, ukradene ili utajene gotovine u drugu valutu, sva je mogućnost da će vas banka pomnije ispitati.

Načelno, obveznik (institucije dužne provoditi mjere iz ZOSPN-a) ima diskrecijsko pravo procijeniti što je sumnjivo i potom provesti ono što Zakon naziva dubinskom analizom. Postoje neki pragovi iznosa koji ‘pale lampice’, no oni ne moraju biti primijenjeni jer u Zakonu jasno piše da se te mjere mogu primjenjivati ‘uvijek kada u vezi s transakcijom ili strankom postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, bez obzira na sva propisana izuzeća i vrijednost transakcije’.

Autor: MV