Izvor slike: Novi list

Unazad sedam godina Ruža Tomašić, hrvatska europarlamentarka pravaške ideologije, po medijima najavljuje odlazak iz politike kao što je Bata Živojinović, neka nam bude oproštena usporedba, u Štefici Cvek najavljivao što je već najavljivao. S jednakim učinkom: Tomašić je i ove godine kandidatkinja na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore za Hrvatski sabor, a sprema se, kako je objasnila, angažirati na nekoj funkciji ako joj birači “povjere toliko puno glasova da vjeruju u mene”.

2013. rekla: Odlazim 2015. godine

Idemo u 2013. godinu. Sedam godina mlađa glava Ruže Tomašić na nekom pravaškom eventu u Splitu zbori da će se “posve prestati baviti politikom i povući se u mirovinu nakon sljedećih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 2015. godine”. Ruža je bila rezolutna: “Kandidirat ću se ponovno na izborima za EU parlament (2014. godine), ali ne želim biti u EU parlamentu, nego će me netko mlađi zamijeniti, a ja ću se vratiti i odraditi sljedeće parlamentarne izbore (2015. godine) i onda otići u zasluženu mirovinu”, obećavala je Tomašić.

Pričala je te 2013. godine i kako se nada da će “na sljedećim parlamentarnim izborima imati deset zastupnika u Hrvatskom saboru, a to znači da sam nešto napravila i ostavila iza sebe pa će nakon toga biti divota napustiti politiku”, precizirala je Tomašić te na novinarsko pitanje je li to njezino definitivno povlačenje iz politike izgovorila nedvosmisleno – “totalno”.

2015. godine planirala ostati još nekoliko mjeseci u saboru

E da, da ne bi bilo zabune: Tomašić je 2013. godine najavila da će nakon sljedećih parlamentarnih izbora 2015. godine “ostati u Hrvatskom saboru još par mjeseci” kako bi vidjela tko joj je od tadašnjih stranačkih kolega iz Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević adekvatan liderski materijal, podoban da od nje preuzme vođenje stranke. Naglasila je i da će iz politike otići jer nije “kao drugi stranački lideri pa da ostanem u politici do Sudnjeg dana” te da je “vrijeme za nove kadrove i mlade snage”.

Od tada, Tomašić je napustila HSP Ante Starčević, ali ne i politiku.

Premda to i dalje rado najavljuje.

Ruža Tomašić 2018.: Odlazim 2019. godine

U siječnju 2018. godine jednom je portalu govorila o iskustvu rada u Europskom parlamentu pa pritom ekskluzivno otkrila: “Zakonodavna rješenja koja sam progurala u području ribarstva i regionalnog razvoja Hrvatskoj će biti od velike pomoći i to je ono što me veseli. 2019. odlazim u političku mirovinu i želim otići s rezultatom”, kazala je ovogodišnja izborna kandidatkinja Tomašić prije tri godine najavljujući odlazak u penziju prije dvije godine.

Ta 2018. godina bila je plodna za Tomašićkine najave odlaska iz politike. U lipnju iste godine, drugom se portalu povjerila: “Odlazim iz politike. Kada mi završi ovaj mandat, ne namjeravam se više vraćati u Europski parlament ili domaću politiku. Gotovo je. Možda budem na listi za europske izbore da pomognem stranci svojim imenom i ostvarenim rezultatima, ali u zastupničke klupe više neću. Idem u mirovinu i vraćam se životu na Korčuli”, rekla je Tomašić novinaru u foajeu jednog korčulanskog resorta.

Zov male plave ribe bio je jači

Prošle je godine, pak, obznanila kako planira izaći na još jedne izbore za Europarlament. Htjela je, priznala je, otići u mirovinu, ali – kad se mukotrpno služi domovini u Bruxellesu, uvijek iskoči neko ali – otkrila je da će “na predstojećim izborima za Europski parlament od hrvatskih birača tražiti još jedan mandat kako bi završila trijalog s Europskom komisijom i Europskim vijećem o višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom”.

Žrtvujući se za Hrvatsku i malu plavu ribu, Tomašić je dočekala, evo, i 2020. godinu u Europskom parlamentu. Početkom ove godine, malo prije nego što će započeti pandemija, Tomašić je izjavila: “Usrećit ću neke ljude, neću odraditi mandat do kraja, 30. lipnja 2021. je moj zadnji dan u Europskom parlamentu”, kazala je Tomašić.

U 2020. preuzela bi policiju

Koji mjesec kasnije, evo je na listi Domoljubnog pokreta Miroslava Škore. Nestala je priča o mirovini. Dapače. S puno poleta ide na listu, budu li birači darežljivi, prihvatila bi se i konkretnijih poslova. “Znate i sama da je moja ljubav uvijek bila i ostala policija”, raznježila se Tomašić ovih dana te na novinarovu opasku da bi bila “Ana s četiri pištolja”, odgovorila: “Ne, neka bude Ruža s bejzbol-palicom.”

Pokušali smo telefonom i mailom kontaktirati Tomašić s molbom da nam objasni ovaj fenomen, ali nije se javila. Javi li se, napisat ćemo šta veli, a možda nam i ekskluzivno najavi odlazak i politike.

AUTOR: Index.hr