Gotovo tri mjeseca nakon što je Vladimir Putin pokrenuo svoju “specijalnu vojnu operaciju” protiv Ukrajine i koji dan nakon njegovog ne tako pobjedonosnog govora na Dan pobjede, niz presretnutih telefonskih poziva i radiokomunikacije sugerira da “idiotizam” njegovog rata konačno postaje prevelik čak i za njegove trupe.

Foto : Screenshot

U možda i najdramatičnijem audiozapisu koji se pojavio dosad čini se da se ruski članovi posade na desantnom jurišnom čamcu klase Raptor u blizini Zmijskog otoka u Crnom moru preko radioveze očajnički žale zbog nedostatka zračne podrške dok su ih ukrajinske snage bombardirale iz vojnog drona turske proizvodnje Bajraktar.

Podsjetimo, i ruska i ukrajinska strana potvrdile su preko vikenda da se vode borbe na Zmijskom otoku i oko njega. I jedni i drugi tvrdili su da postižu uspjehe u borbama i nanose neprijatelju teške gubitke.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je da su ruske snage srušile ukrajinski bombarder Su-24, borbeni avion Su-27, tri helikoptera Mi-8 na kojma su se nalazile desantne snage i dva drona turske proizvodnje.

“Uništen je i ukrajinski desantni čamac Stanislav”, rekao je Konašenkov. Ukrajinci su pak objavili snimke dronom koje, kako tvrde, prikazuju uništenje ruskog amfibijskog plovila i helikoptera na Zmijskom otoku dok su se iz njega iskrcavali vojnici.

Tvrde i da su potopili dva brza patrolna čamca klase Raptor te da su pogodili dva raketna sustava protuzračne obrane na otoku, kao i da su ubili oko 40 ruskih vojnika.

Gdje je zračna podrška?”

Audiosnimka koju je na Telegramu objavio istraživački medij InformNapalm navodno je presretnuta na otvorenoj radijskoj vezi tijekom borbi za Zmijski otok koje su se odvijale preko vikenda, kada je ukrajinska vojska rekla da je uništila tri “neprijateljska” čamca koja su na kraju završila “na dnu mora”.

“Gdje je zračna podrška? Gdje je zračna podrška?” može se čuti kako čovjek, identificiran kao ruski član posade, mahnito govori usred zvuka sirena u pozadini.

“Ovaj me Bajraktar već jebeno ljuti”, dodaje ovaj čovjek, a onda očito postaje još očajniji i uzvikuje: “Ispalili su četvrti projektil na nas! Četvrti projektil!”

Unatoč njegovim molbama, ruski pripadnik s druge strane naprosto mu obećava da će “proslijediti” informacije vojnom vodstvu. Nije odmah jasno je li muškarac na snimci bio na nekom od tri broda za koja ukrajinske vlasti kažu da su potonula.

Ali frustracija se može čuti i u drugim navodno presretnutim komunikacijama ruskih vojnika na drugim bojištima diljem Ukrajine.

Otac sinu: Poseri se u kapu i stavi je zapovjedniku na glavu

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je tako u utorak jednominutnu snimku za koju tvrdi da je presretnuti telefonski razgovor ruskog vojnika koji se nalazi u regiji Harkiv i njegovog oca kod kuće. Vojnik nije mogao suspregnuti bijes na vlastitog zapovjednika, za kojeg je tvrdio da je napustio borbu i pustio vojnike iz svoje jedinice da posluže kao topovsko meso.”Oni stoje tamo, pod vatrom su, a zapovjednik samo kaže: ‘Nemojte odstupiti!’ Dok on negdje sjedi na kauču, vjerojatno pije”, kaže mladić na snimci.

Otac sinu vojniku: 

“Oni mogu odjebati s ovim ratom”, odgovara otac vojnika i savjetuje mu što da napravi: “Napiši prijavu o odbijanju službe čim odeš otamo. Možeš skinuti epolete, kapu, posrati se i staviti je zapovjedniku na glavu.” 

Otac u razgovoru punom psovki dalje bjesni zbog “idiotizma” rata i propagande koja se prikazuje na ruskoj državnoj televiziji.

“Prokleta kuja, slušam ta idiotska sranja i ne mogu to shvatiti”, kaže on, dodajući: “Svako jutro nam ćelavi gad na televiziji govori o ovom novom oružju koje je cijela Ukrajina navodno vidjela i uplašila se.” Nije jasno misli li pod “ćelavim gadom” na predsjednika Vladimira Putina ili nekog drugog političara, voditelja ili vojnog zapovjednika.  

Savjetujući svom sinu da odbije dalje sudjelovati u ratu, prije nego što razgovor završi, otac bjesni na “bezvrijednog bunkerskog štakora” i “jebeni ološ” koji šalje vojnike u smrt: “Pljunuo bih na TV da znam da će završiti njemu na licu.”

Bivši vagnerovac: Rat je greška, ruska vojska nije naučila boriti se zaozbiljno

Sve lošiji moral među ruskim vojnicima nije iznenađenje za mnoge vojne stručnjake, koji kažu da je Moskva započela rat s pogrešnim razumijevanjem ukrajinskih vojnih sposobnosti i pogrešnim uvjerenjem da se ništa nije promijenilo otkako je Kremlj prvi put zauzeo teritorij 2014.

Čak je i bivši plaćenik privatne paravojne grupe Wagner koji se ranije borio za Rusiju u Ukrajini rat javno nazvao “greškom”. Marat Gabidullin, koji je do 2019. bio član notorne plaćeničke skupine povezane s Kremljom, rekao je za Reuters da je zamoljen da se ponovno pridruži borbi nakon invazije 24. veljače, ali je odbio jer je znao da će to biti nered.

“Bili su potpuno iznenađeni što se ukrajinska vojska tako žestoko odupirala i što su se suočili sa stvarnom vojskom”, rekao je, dodajući da ruske snage “nisu naučile boriti se zaozbiljno”.

Autor : redakcija hr-vjesnik