Rusija je danas priopćila da je naredila polijetanje borbenih zrakoplova kako bi presreli i prepratili američke i francuske vojne zrakoplove koji su letjeli blizu njezine granice na Crnom moru, u jeku napetosti između Moskve i zapadnih zemalja.

“Tri lovca Su-27 poletjela su kako bi identificirala mete u zraku i spriječila povredu granice Ruske Federacije”, ističe se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Kako navodi taj izvor, ruski zrakoplovi su presreli i prepratili francuske lovce Mirage 2000 i Rafale, opskrbni zrakoplov KC-135 francuskog ratnog zrakoplovstva i dva američka izvidna zrakoplova, CL-600 Artemis i RC-135.

Rusija je zategnula odnose sa Zapadom

Pet letjelica je promijenilo smjer, a ruski borbeni zrakoplovi su se vratili u bazu, navodi ministarstvo. Dan ranije Moskva je izvijestila da je presrela i prepratila tri francuske letjelice iznad Crnog mora. Zadnjih tjedana zategnuli su se odnosi Rusije i zapadnih zemalja koje optužuju Moskvu da gomila snage na ukrajinskoj granici radi vojnog djelovanja.

Američki predsjednik Joe Biden je u razgovoru u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zaprijetio Rusiji oštrim gospodarskim sankcijama ako napadne Kijev. Biden treba razgovarati o toj temi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Moskva tvrdi da ne želi rat i naziva provokacijom vojne vježbe koje zemlje NATO-a provode u blizini njezine granice na Crnom moru.

Autor: M.M.