Rusija potpisala sporazum s talibanima

Talibani su potpisali privremeni sporazum s Rusima o opskrbi Afganistana benzinom, dieselom, plinom i pšenicom, objavio je ministar trgovine i industrije Hadži Norudin Azizi.  Azizi je rekao da njegovo ministarstvo radi na diverzifikaciji svojih trgovinskih partnera te da je Rusija talibanskoj vladi ponudila popust u odnosu na svjetske cijene roba. 

To je prvi veći međunarodni gospodarski dogovor talibana otkad su se prije godinu dana vratili na vlast, a on bi mogao pomoći islamističkom pokretu da ublaži izolaciju koja ga je odvojila od svjetskog bankarskog sustava. Nijedna država formalno ne priznaje tu skupinu koja je vodila 20 godina dug rat protiv zapadnih sila i njihovih afganistanskih saveznika prije no što je osvojila Kabul nedugo nakon američkog povlačenja.

Dogovor će imati probni rok

Zapadne države upozoravaju talibane da prije priznanja moraju promijeniti svoj odnos prema ljudskim pravima, posebice ženama, te da moraju dokazati da su prekinuli veze s međunarodnim militantnim skupinama.

Talibane službeno ne priznaje ni Rusija, no Moskva je ugostila njihove čelnike uoči pada Kabula, a rusko veleposlanstvo jedno je od rijetkih preostalih u afganistanskoj prijestolnici. Azizi je Reutersu rekao da dogovor uključuje nabavku oko milijun tona benzina, milijun tona dizela, 500 tisuća tona LNG plina i milijun tona pšenice godišnje. 

Ruska državna agencija TASS u srijedu je citirala posebnog ruskog izaslanika za Afganistan Zamira Kabulova koji je potvrdio “početne dogovore” oko goriva i hrane za Kabul. Azizi je rekao da će dogovor imati probni rok nakon kojeg se očekuje da će dvije strane potpisati dugoročni dogovor.

Autor : redakcija hr-vjesnik