Ušli smo u sedmi dan ruske invazije na Ukrajinu.

Jučer su Rusi raketirali glavni trg u Harkivu tijekom čega je ubijeno 10 ljudi. Veliki ruski konvoj tenkova i dalje se kreće prema Kijevu, ali Pentagon je objavio da im počinje nedostajati goriva i hrane te da se kreću sporije od očekivanog.

Foto : hr-vjesnik lp

U Kijevu je raketiran TV toranj pri čemu je ubijeno pet osoba. Ukrajinci su objavili da je spriječen atentat na predsjednika Volodimira Zelenskog kojeg su pokušali Čečeni. Nastavilo se i bombardiranje okolice Kijeva, ali i Harkiva.

Rusi ušli u Harkiv

Ključni događaji: 

  • U Kijevu je raketiran TV toranj, ubijeno je pet osoba
  • Čečeni pokušali atentat na ukrajinskog predsjednika
  • Bjelorusija raspoređuje dodatne snage na ukrajinskoj granici
  • Vijeće EU glasalo za isključenje nekih ruskih banaka iz SWIFT-a
  • Biden poručio Putinu da nema pojma što mu se sprema
  • Golemi ruski konvoj stigao na oko 25 kilometara od Kijeva
Foto : hr-vjesnik

RUSKE snage sada kontroliraju najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) navodeći informaciju iz Moskve. 

Ruski diplomati u Beču izvijestili su generalnog direktora IAEA-a Rafaela Grossija o razvoju situacije, rekao je on u srijedu.

Foto : hr-vjesnik

Prema pismu ruskog veleposlanstva IAEA-u, osoblje nuklearne elektrane Zaporižija nastavlja osiguravati siguran rad. Rečeno je da je razina radijacije normalna.

U Ukrajini, na koju je Rusija prošli tjedan izvršila invaziju, u radnom stanju je 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane. Grossi je već upozorio na rizik ozbiljne nuklearne nesreće dok su borbe diljem zemlje u tijeku.

Foto : hr-vjesnik

Prošli tjedan zauzeli Černobil

Upravni odbor IAEA-a trebao bi se sastati u srijedu kako bi raspravio situaciju.

Ranije je Kijev izvijestio IAEA da je u kontaktu sa svim nuklearnim elektranama diljem zemlje i da rade normalno.

Foro : hr-vjesnik

Prema riječima Antona Geraščenka, savjetnika ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ruske snage također pokušavaju zaposjesti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, oko 350 kilometara od Zaporižije. Nekoliko helikoptera krenulo je u tom smjeru.

Ruske snage prošli tjedan zauzele su zatvorenu nuklearnu elektranu u Černobilu. Zabilježen je blagi porast u očitanju radijacije na mjestu nuklearne katastrofe iz 1986. godine, nakon što se uslijed kretanja vojnih vozila u zrak digla radioaktivna prašina.

  • Autor : redakcija hr-vjesnik