Hipersonični projektili koje je Rusija, kako tvrdi, koristila za uništavanje vojnih ciljeva u Ukrajini “ne mijenjaju tijek sukoba” kada je posrijedi otpor ukrajinske vojske, izjavio je danas američki ministar obrane Lloyd Austin. “Ne mislim da je to oružje koje će izmijeniti tijek borbe”, rekao je Austin za američki CBS, ne želeći ni potvrditi ni zanijekati informaciju po kojoj je Moskva upotrijebila tu vrstu projektila.

Foto : Screenshot

Rusija je danas, drugi dan zaredom, objavila da je u Ukrajini ponovno upotrijebila hipersonične projektile. Kada bi se ta informacija dokazala, radilo bi se o prvoj poznatoj upotrebi tog sustava u svijetu, koji je prvi put testiran 2018. u stvarnim borbenim uvjetima.

Koristeći takvu vrstu oružja Rusija “nastoji vratiti zamah” u sukobu u kojemu je njezina vojska zaglibila, rekao je Lloyd Austin. “Svjedočili smo da Rusi u posljednjih nekoliko tjedana namjerno gađaju gradove i civile, a sve zato što im je ofenziva blokirana”, rekao je američki ministar.

“Putin je poslao svoje trupe u drobilicu”

Ruske snage “nisu učinkovite u napredovanju na terenu, gdje ih uglavnom blokiraju” ukrajinski borci “koji se hrabro bore i koji su ostali u Ukrajini odlučni u namjeri da obrane svoju zemlju”, dodao je.

Vladimir Putin je “poslao svoje trupe u drobilicu”, kazao je šef Pentagona, dodavši da su Ukrajinci “vrlo učinkoviti zahvaljujući naoružanju koje smo im poslali”, poput protutenkovskih obrambenih sustava i protuzračnih obrambenih sustava.

Autor : redakcija hr-vjesnik