Osijek, Trg Ante Starcevica. Saborska zastupnica dipl. iur. Romana Nikolic, u njenom uredu u Osijeku. snimio GOJKO MITIC

U razgovoru sa Romanom Nikolić, saborskom zastupnicom iz Kluba socijaldemokrata, govori o svom izlasku iz SDP-a i planovima za političku budućnost.

Foto: hr-vjesnik

U OBŽ-u iz SDP-a izišlo oko 300 članova, stotinjak iz osječke organizacije

Prije 15 mjeseci u Sabor ste ušli s liste SDP-a u 4. izbornoj jedinici, a sada više niste članica te stranke. Tko je, po vama, glavni krivac za ovo što se događalo u SDP-u?

– Gledajući iz sadašnje perspektive, raspad SDP-a nešto je što se “tiho valjalo” godinama, a intenziviralo kada je Davor Bernardić preuzeo kormilo stranke. Oni koji sada obnašaju vlast u stranci činili su sve da ga smijene. Kada su to uspjeli, Peđa Grbin je počeo s marginaliziranjem svih nas koji smo prepoznati kao “bernardićevci”. Mi njemu nismo pravili probleme u radu, nismo izlazili u javnost i kritizirali ga, već smo zastupali interese građana u Hrvatskom saboru. Moja komunikacija s Peđom Grbinom kao predsjednikom stranke i predsjednikom Kluba SDP-a gotovo da i nije postojala. Sve moje inicijative i prijedloge vodstvo Kluba odbijalo je ili nije uopće razmatralo. Unatoč svemu tome, aktivno sam sudjelovala u raspravama, obilazila teren kako bih što bolje mogla shvatiti što muči građane i zastupala njihove interese, a posebno građane iz 4. izborne jedinice, u kojoj sam izabrana. Isključivanje iz stranke nakon 23 godine za mene je bilo vrlo razočaravajuće. Duboko u sebi znala sam da se situacija koja je nastala od kada je on preuzeo stranku mora nekako riješiti, ali nisam ni slutila da će tako olako, preko noći, izbaciti 5000 članova i 11 zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru, a za ostalih sedam kolegica i kolega izreći opomenu. Jednim potezom Grbin nepovratno je uništio ono što smo gradili sve ove godine, sav rad i trud u promicanju socijaldemokratskih vrijednosti.

Uvjeti za povratak

Smatrate li da je to završena stvar i da za vas više nema mjesta u SDP-u?

– Nisam ni slutila da ću nakon 23 godine rada u SDP-u postati dio njene “nove verzije” – stranke “druga” Peđe. U stranci su zavladali autoritarni i totalitarni obrasci ponašanja, ideološko zakretanje, ali i totalna bezidejnost u pogledu stvaranja novih političkih inicijativa i ideja. Trenutno, nažalost, ne mogu dijeliti istu političku organizaciju s ljudima koji zagovaraju potpuno drukčije vrijednosti od onih zbog kojih sam pristupila SDP-u. No, ako u budućnosti ipak prevlada razum i napravi se potpuni zaokret od onog što sada zagovara stranka, možda je moj povratak u stranku i moguć.

Vaš saborski klub ima više članova od Kluba SDP-a, no u medijima i dalje glavni prostor dobiva SDP. Kako to planirate promijeniti?

– Klub socijaldemokrata osnovao se prije nešto više od mjesec dana, skoro preko noći, i to nakon odluke o isključivanju iz stranke. Ovim putem pohvalila bih sve kolegice i kolege što su ostali hladne glave te u roku kraćem od 24 sata uspjeli pripremiti sve što je potrebno za osnivanje novog kluba. Unatoč prvom šoku i razočaranju uspjeli smo zajedničkim snagama, na efikasan način, poduzeti sve što je potrebno kako bismo što prije mogli nastaviti s radom i aktivnostima. Već u prvim satima osnivanja Kluba pokazali smo ozbiljnost, jedinstvo i dosljednost i svjesnost da samo zajedničkim radom i međusobnim poštovanjem, učenjem i međusobnim poticanjem možemo ostvariti zacrtane rezultate. S vremenom ćemo donijeti odluku hoćemo li krenuti u osnivanje stranke, ali sada nam je fokus na stvaranju povjerenja i provođenju planiranih aktivnosti. Velik broj bivših kolegica i kolega izrazio nam je podršku u nastavku rada, ali i iskazao razočaranje odlukama Peđe Grbina. To mi je znak da sam napravila ispravnu stvar i stala uz svoje kolegice i kolege kada im je to bilo najpotrebnije, a što je za posljedicu izazvalo i moje izbacivanje.

Osijek, Trg Ante Starcevica. Saborska zastupnica dipl. iur. Romana Nikolic, u njenom uredu u Osijeku.

U rujnu ste u središtu Osijeka otvorili Ured za komunikaciju s građanima i tako postali prva zastupnica u Saboru koja je to učinila. Kakve su reakcije Osječanki i Osječana?

– Reakcije su odlične od prvog dana, pogotovo jer sam prva u svojstvu zastupnice otvorila ovakav tip ureda u koji svatko može slobodno doći, porazgovarati sa mnom, iznijeti što ga muči ili dobiti željene odgovore iz prve ruke. Zbog toga sam vrlo sretna, jer su građani uvidjeli ozbiljnost svega onoga što sam kao kandidatkinja za Hrvatski sabor i promovirala. Pitanja građana s kojima sam se najčešće susrela do sada su kako da ostvare neko od svojih prava ili kako da dođu do rješenja situacije u kojoj su se našli. Drago mi je i kada građani dođu samo popiti kavu i pitati što ima novoga u Saboru. Mišljenja sam da mi je kao saborskoj zastupnici dužnost i obveza biti u službi građana te da moram znati što ih muči kako bih se u Saboru mogla zalagati za rješenje njihovih problema.

Podudara li se to s onim za što ste se u proteklih godinu dana zalagali u Saboru?

– Iako sam kao zastupnica u Hrvatskom saboru u prvom mandatu, iza mene je 23 godine aktivnog sudjelovanja u radu stranke, promicanja socijaldemokracije među građanima, rada na terenu, rada u kampanjama za izbore i sada jedna godina intenzivne borbe za boljitak hrvatskih građana u Hrvatskom saboru. U idućem razdoblju nastavit ću se zalagati i štititi prava najosjetljivijih skupina u društvu, štititi prava svakog djeteta i obitelji, bez obzira na to kojoj vjeri i nacionalnosti pripadaju, zagovarati zaštitu prava radnika i promociju prava žena, ali i djelovanjem dati do znanja da socijaldemokracija u Hrvatskoj još nije umrla i neće sve dok ima nas u Klubu socijaldemokrata koji želimo biti blizu građana te prvi na liniji obrane njihovih prava.

Ako uzmemo u obzir da je Sabina Glasovac iz Zadra, a da ste vi i Domagoj Hajduković u Klubu socijaldemokrata, znači da SDP nema saborskih zastupnika koji će se boriti za interese stanovnika 4. izborne jedinice. To vam ostavlja dovoljno prostora. Kako to planirate iskoristiti?

– Iako je Sabina Glasovac jedna od aktivnijih zastupnica, mislim da nije dovoljno upoznata s problemima građanki i građana 4. izborne jedinice. Vjerujem da sam svojim obilascima terena i otvaranjem Ureda pokazala ozbiljnost u radu i da ću napraviti sve što je u mojoj moći kako bi moje Slavonke i Slavonci imali bolji, kvalitetniji život te kako bih stvorila uvjete i razloge da ostanu u Slavoniji. Za početak sam im dostupna, uvijek mi se mogu obratiti i u meni imati nekoga tko je na njihovoj strani. Time pokazujem novi obrazac politike koju zagovaram. Sve što čujem od građanki i građana pretočit ću u saborske rasprave, inicijative i prijedloge zakona, a pogotovo one koji su u mojim područjima djelovanja.

Rješenja i argumenti

Osijek, Trg Ante Starcevica. Saborska zastupnica dipl. iur. Romana Nikolic, u njenom uredu u Osijeku.

Od aktualnog vodstva SDP-a u Osijeku niste imali podršku od prvog dana. Zašto?

– Zaista ne znam, to morate pitati njih. Sukobi nastaju kada se ne bavimo onim za što smo dobili povjerenje. U ovom slučaju, vodstvo se nije bavilo provođenjem politika SDP-a, radom s članstvom i radom s građanima, već su se bavili sabotažom mojih inicijativa i inicijativa onih za koje su smatrali da nisu na njihovoj strani. To mi je u jednu ruku i dobar znak jer su pokazali da su moje inicijative vrijedne reakcije, pa makar u obliku njihova truda koji su sve ove godine ulagali u sabotažu. U više navrata bilo je jasno da se svađaju sami sa sobom, a to ih je očito još više ljutilo, jer nisam pristajala na njihovu igru. Ali i to je sada prošlost, više se ne zamaram ni SDP-om niti njegovim čelnim ljudima, to se odnosi i na cjelokupno vodstvo osječke organizacije.

Ima li Klub socijaldemokrata podršku među osječkim SDP-ovcima?

– Loši rezultati u svim izbornim ciklusima očito osječkom vodstvu stranke nisu bili dovoljno jasna poruka da je pod hitno potrebno nešto mijenjati. Mnogo članica i članova izrazilo je nezadovoljstvo kako meni osobno tako i izlaskom iz članstva nakon “čistke” saborskih zastupnika. Prema mojim posljednjim saznanjima, do sada je izišlo 300-tinjak članova iz cijele županije, od kojih čak 100-tinjak iz osječke organizacije. I dio osoba koje su ostale u stranici daje nam podršku “iz sjene” te čekaju u kojem smjeru će se naša priča razvijati, što otvara mogućnost da se i oni odluče na odlazak. Ima ih puno koji su uz nas, ali ne bih ih željela diskreditirati, da im ne naštetim. Vrijeme će pokazati svoje.

Vrijeme nije na strani Kluba socijaldemokrata, što planirate učiniti da budete prepoznatljivi i izvan saborskih klupa?

– Tu se ne bih složila s vama. Upravo je vrijeme na strani socijaldemokrata s ozbiljnim politikama i iskustvom s terena. Mi se ne bavimo sami sa sobom niti se brinemo u koju ćemo fotelju zasjesti, ne bavimo se populizmom i politikom ničega. Mi se bavimo rješenjima, odgovornim politikama i snagom argumenata. Napornim radom i inicijativom pokazat ćemo građanima da se brinemo za njih, da se znamo izboriti za njihova prava i da možemo biti njihov pouzdan oslonac. Vjerujem da će oni to znati cijeniti. Tijekom posljednjih mjesec i pol dana mi smo već sada, iako nismo ustrojeni kao neko političko tijelo, pokazali novi obrazac politika, za bolje sutra naših građana.

Autor: M.M.