Romana Nikolić iz Kluba socijaldemokrata napomenula je da je Hrvatska, prema istraživanju Eurobarometra za 2021., jedna od najkorumpiranijih država u Europi i na začelju po povjerenju u sudstvo, a ovo uhićenje, rekla je, još je jedan dokaz da su ta istraživanja istinita.

Foto: hr-vjesnik

Tražim stanku u ime kluba SD, kako bi još jednom ukazali na zabrinjavajuće razmjere korupcije u našoj zemlji, a sve pod visokim pokroviteljstvom vladajuće stranke. Ovoga tjedna smo po prvi puta svjedočili prvom u nizu uhićenja po nalogu Europskog tužiteljstva. Uhićena je bivša ministrica Žalac, dugogodišnja bliska suradnica premijera Plenkovića i članica predsjedništva HDZ-a, ali i ključna osoba SAFU-a.

Unatoč opsežnim dokazima, premijer umjesto da osudi korupciju i istoga trena ukloni ministricu iz svoje stranke, a čelnika agencije s pozicije državnog dužnosnika – on glumi iznenađenje, hvali svoju ministricu za nikad demonstriranu stručnost ili rezultate, te se poziva na presumpciju nevinosti! Zamislite tu hrabrost i narcisoidnost? U politici bi svi mi morali težiti prema daleko strožim standardima od „presumpcije nevinosti“, da ne kažemo da je krajnje vrijeme da počnemo koristiti složenije koncepte poput morala ili etike. Umjesto toga želim s vama podijeliti podatak da čak i prema zadnjem izvješću nesamostalnog i politički kontroliranog DORH-a, postotak osuđujućih presuda u kaznenim postupcima iznosi 91.54% – to je dakle vrlo tanak i krhak štap presumpcije na kojeg se hrabro oslanja premijer Plenković.

Foto: hr-vjesnik

Vlastitim nečinjenjem došli smo do toga da nam Europsko tužiteljstvo mora utjerivati pravdu jer sami to nismo u stanju ili jednostavno ne želimo. Inzistirajući na „presumpciji nevinosti“ i to ni manje ni više nego čelnika tijela koji je zaduženo da odlučuje o svim onim silnim milijardama eura i kuna koje će nam stići iz Europske Unije, Plenković nas je sve zajedno, ponovno, pretvorio u taoce svoje organizacije.

Foto: hr-vjesnik

Samo zločinačke organizacije brane svoje članove bez obzira na posljedice, a da bi HDZ smjeli nazvati zločinačkom organizacijom morali bi prvo imati pravomoćnu presudu (na koju se čak ni oni nisu žalili).

Foto: hr-vjesnik

“Zanima nas samo hoće li i ovaj put Plenković reći da ga se ovo ne tiče, s obzirom na to da je ona (Žalac) još uvijek članica HDZ-a i pitamo se zašto naše pravosuđe ništa ne radi, nego čekamo europsko Tužiteljstvo da nam ukaže na koruptivne radnje naših bivših ministara”, poručila je Nikolić.

Plenković o Žalac: Godinama je bila dokazani stručnjak, bila je sjajna za mito i korupciju.

“Riječ je o 14. ministrici od prošle vlade koja je povučena zbog koruptivnih radnji”, istaknula je.

Autor: M.M.