Izvor slike: Jutarnji list

Popularni županjski rokeri iz Opće opasnosti zahvaljujući svojem sjajnom albumu “Karta do prošlosti” večeras su među favoritima na 27. dodjeli Porina s čak pet nominacija (album godine, rock-album godine, izvedba grupe s vokalom, produkcija i snimka). Uz cijeli bend, trojac koji je stvorio to glazbeno remek-djelo rado je svoje emocije i očekivanja podijelio s Glasom Slavonije, a to su Pero Galić, Branimir Jovanovac Bani i Mario Vestić.

Galić: Uvijek iskreni

Što za vas znači Porin i kakva su očekivanja?

– Porin je zasigurno najveće priznanje u glazbi kod nas, i sama nominacija je velika stvar. Mi ih ove godine imamo pet, pa je time i iščekivanje veće. Album je dobro prošao kod publike, a i među kolegama, koji su ga i nominirali za album godine. Čekamo s nestrpljenjem virtualnu dodjelu Porina, a još više se nadamo skorašnjem susretu s publikom.

Na albumu “Karta do prošlosti” vratili ste se svom starom zvuku koji je itekako prihvaćen.

– Kao što i rekoh, album je prihvaćen i publika hvali sve pjesme s njega. Mi smo, kao i do sada, radeći na prijašnjim albumima, a tako i na ovom, dali sebe i ono što smo osjećali prema pjesmama dok smo ih stvarali zajedno s Mariom. Sve nas je skupa povuklo malo u vrijeme s početaka, pa je tako i zvuk možda malo dao na tome, ali ovo je Opća opasnost i samo smo iskreni prema sebi i publici.

S obzirom na situaciju s koronom, stali su koncerti, imate li uopće planova?

– Plan je jedino da zdravi dočekamo normalizaciju ove situacije i što prije se vratimo na pozornicu, tamo gdje smo i stali. Svim dragim ljudima, našoj dragoj publici, želimo, isto tako, da se iz ovoga izvuku zdravi i jači nego prije. Da pazimo i poslije ovoga na naše zdravlje, kako bismo mogli još dugo poslije ovoga zajedno uživati u glazbi. Čuvajte se i ostanite odgovorni do samog kraja. Voli vas vaša Opća opasnost!

Bani: Nominacije su bitne

Što vam znači ovo sada već veliko priznanje za vas i kakva su očekivanja?

– Hvala na “vrhunskoj razini”. Mislim da za dobru produkciju nikada nije bila presudna stvar tehničkih mogućnosti studija, glazbenih instrumenata ili muziciranja jedne osobe. Za dobru produkciju bitna je kemijska reakcija glazbenih potencijala svakog u ekipi. Bitna je zajednička razina stanja duhovnosti s izvođačem s kojim radiš i prije svega međusobno razumijevanje. Mi smo ekipa iz mladosti, znamo se i prije nego što smo ikad zasvirali zajedno, kad se i pogledamo u 90% slučajeva znamo tko što misli i na koju se nogu ustao danas. Puno je lakše baviti se bilo kojom granom umjetnosti ako si izmiren sa svim utjecajima oko sebe, pogotovo ako je riječ o kolektivnoj umjetnosti. Tek tada prepoznaš ono što je bitno u glazbi, a glazba nikada nije bila matematička jednadžba s rješenjem. Osobno mi nominacije znače više nego što mogu opisati riječima. Biti nominiran u pet najvažnijih kategorija Porina je nešto što se ne događa svaki dan. Težinu i vrijednost tome daje činjenica da je Porin nagrada struke i kolega koji najbolje razumiju to čime se baviš, koliko si truda uložio i kakvu vrijednost to djelo ima. Ovim putem zahvaljujem u ime benda i osobno na svakom glasu. Treba znati kada imaš nominaciju za Grammy ili Oskara da je gotovo jednako bitna i kao kada osvojiš nagradu, tako i u Porinu. Naravno, volio bih da osvojimo sve za što smo nominirani. Prvenstveno za rock-album i izvedbu grupe s vokalom, jer od svih nominiranih to ovaj album i bend definitivno zaslužuju. U kategoriji album godine konkurencija je vrhunska sa stvarno dobrim albumima različitih glazbenih pravaca i tko god ju dobije sigurno je zaslužuje. Jednako mislim i za kategorije u kojima sam osobno nominiran (najbolja produkcija i najbolja snimka) jer su mi “konkurencija” moji frendovi i kolege koji su jedni od najboljih u svome poslu u ovoj državi i iznimno ih cijenim.

Na albumu ste stvorili odličan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, zar ne?

– Je, ovo nije album sastavljen od singlova, već je album s pričom koja ima glavu i rep. Mario Vestić, naš autor, došao je s prijedlogom da se tematski i izražajno vratimo malo u prošlost. Sad kad gledam unatrag, to je možda bio i motiv da svaki od nas uđe u one svoje intimne glazbene korijene koji su nas činili sretnima kad smo bili klinci. Zauzeli smo stav da se svi skupa želimo dobro osjećati u onome što stvaramo bez računice, a jedan od dokaza tome je da smo izašli s gotovo najžešćom pjesmom na albumu kao najavnim singlom, što zapravo nije za naše podneblje rutina. Album je koncipiran onako kako su se nekada radili albumi. Da se slušaju u dahu, da se slike stihova događaju i pretapaju iz jedne u drugu kao i pjesme koje idu jedna za drugom. Nije bilo lako na početku ni Mariju ni nama, jer na početku imaš samo puzlu ili dvije i percepcija svega je relativno mutna, ali kako je vrijeme prolazilo tako je slika albuma bila sve jasnija. Govorim od kada je album vani da je ovo koncepcijski najbolji album benda nakon dugo vremena, zapravo, nakon prvog “Treba mi nešto jače od sna”. Imali smo odlično provedeno kreativno vrijeme na probama. Ušli smo totalno spremni u studio i fokus je bio isključivo i samo na glazbi. Idealno, što je vrlo rijetko, pogotovo u Hrvatskoj.

Vrijeme za vas glazbenike je dosta teško, ali ne date se, uvijek ima nešto novo…

– Dnevne rutine su se promijenile. Treba uvijek i u svemu tražiti lijepe stvari. Meni je ovo vrijeme dobro došlo da se uhvatim u koštac s projektima koje nisam završio zbog puno putovanja s bendom. Odmah kažem da nisam imao dovoljno vremena za završiti sve (ha-ha-ha). Što se tiče benda, trebali smo redovito biti u kombiju već od vikenda prije početka pandemije. Napravili smo po izboru fanova karantena-verziju pjesme “Tvoje ime čuvam”. S tom pjesmom osvojili smo Porin za hit godine 2013. U prijenosu Porina bit ćemo s karantena-verzijom “Karte do prošlosti”. Sljedeći tjedan završava se postprodukcija koncerta u Domu sportova iz 2019. i za koji ćemo prvi put biti u bluray izdanju. Mjere popuštaju, tako da uskoro krećemo s redovitim probama i jedva čekamo svirke i susrete s fanovima i publikom, bez kojih sve ovo o čemu smo pričali gubi svaki smisao.

Vestić: Pogled unatrag

Bez vas, vaših vrhunskih stihova i glazbe, ne bi bilo ni ovih pet nominacija za Porin. Mogli bismo reći da je “Karta do prošlosti” sjajan povratak u prošlost s dušom budućnosti, zar ne?

– Dobro rečeno, povratak u prošlost s dušom budućnosti. Cijeli je album kao nekakav trenutak kada ideš naprijed i onda zastaneš da se okreneš natrag, jer te pozvalo nešto što si ostavio iza sebe. Taj pogled unatrag ponekad daje jasniju sliku o svemu što si prošao, a što možda nisi vidio onda kada se sve to događalo. Album nije rađen s tom namjerom, nego smo toga postali svjesni tek kada je završen.

Vaše pjesme su osvajači niza Porina, nominacija, što za vas znači osvojiti ovu nagradu?

– Svaka nagrada je priznanje da onaj uloženi trud nije bio uzaludan. Porin je najprestižnija glazbena nagrada, ali već i sama nominacija puno znači. Zato smo svi zajedno sretni i ponosni na sve ovo i kako god završi na kraju, ostajemo s velikim osmijehom pobjede.

Vaša je inspiracija za vječne hitove neiscrpna, odakle dolazi energija?

– Pjesma je često stvar trenutka, kao da je u prolazu pokraj tebe i moraš biti spreman prepoznati taj tihi glas kojim te zove da ju napišeš. Ona je sada tu, a već sljedeći tren je prošla i najvjerojatnije se nikad neće vratiti. Dosta je pjesama prošlo pokraj mene, ali izgleda da sam neke uspio zaustaviti. Te skladateljske energije nekad uopće nema, pa i duže vrijeme, a onda se pojavi kao oluja misli i emocija. To nije kontrolirani proces, to se jednostavno dogodi ili ne.

AUTOR: Vladimir Grgurić (Glas Slavonije)