DANAS je objavljena vijest koja zvuči nestvarno, ali je istinita – Rimac preuzima Bugatti, jedan od najlegendarnijih brendova autoindustrije.

Činjenica da se jedna hrvatska kompanija udružila s Bugattijem, istinskom ikonom autoindustrije, zvučala bi kao prvoaprilska šala da se dotična hrvatska kompanija ne zove – Rimac Automobili.

Nevjerojatno zvuči i period u kojem je Mate Rimac od inovatora koji je kompaniju osnovao u vlastitoj garaži došao do upravljanja brendom kao što je Bugatti – samo 12 godina.

Rimac Automobili postaje Rimac Grupa – najveći dioničar Bugatti Rimca

Danas je, naime, iz Rimac Automobila potvrđena vijest o kojoj se špekuliralo već neko vrijeme – kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija. Tvrtka Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., s udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenata, po kojima je Rimac poznat i kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila, bit će odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimac Automobila, iz koje su poslali i infografiku nove vlasničke strukture.

Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije. Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe vodit će Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology. Mate Rimac tako i dalje upravlja svim segmentima poslovanja Rimac Grupe, koja sada uključuje i Bugatti. Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj. 

Sjedište Bugatti Rimca bit će u Hrvatskoj

U budućnosti će se globalno sjedište kompanije Bugatti Rimac nalaziti u novom Rimac Kampusu, koji će biti i sjedište tvrtke Rimac Technology. U kampusu će se proizvoditi tehnologije i komponente za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugattijevih modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj. Iz Rimčeve kompanije poručili su da se time nastavlja korištenje povijesne lokacije, koja je neodvojiva od Bugattijevog brenda.

Rimčev kampus vrijedan 200 milijuna eura, izgradive površine 100.000 m2,  trebao bi biti otvoren 2023. godine te će biti baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugattija.

Autor: M.M.