Izvor slike: Z1 Televizija

Iako se očekivalo da bi cijelo Predsjedništvo SDP-a moglo podnijeti ostavku, jer su jednako loše rezultate kao Davor Bernardić ostvarili i potpredsjednici Rajko Ostojić i Zlatko Komadina u svojim jedinicama, kao i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić u 8. jedinici, Predsjedništvo je je još uvijek na broju. Dapače, sastat će se uoči Glavnog odbora idući tjedan, piše Novi list.

Što je najzanimljivije, tada će nakon pune dvije godine na sjednicu moći doći i suspendirani članovi Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić i Mihael Zmajlović, jer im suspenzija istječe 13. srpnja.

Dvojica od njih, Grbin i Hajdaš prošli su u Sabor golemom podrškom birača putem preferencijalnog glasa, i dokazali “otpor” prema sadašnjoj strukturi na Ibleru, ali zasad još ne govore o tome jesu li zainteresirani naći se na mjestu Bernardića, odnosno kandidirati se na mjesto šefa SDP-a.

Najkonkretniji putokaz o tome tko bi mogao, ili trebao, biti kandidat koji će preuzeti stranku i pokušati je dignuti iz mrtvih, dao je jučer član Predsjedništva Arsen Bauk. On smatra da to treba biti osoba koja je među samim biračima i općom populacijom dokazala da ima podršku, bilo da je riječ o ovim najnovijim parlamentarnim ili pak proteklim europskim izborima.

U prijevodu, to su upravo Peđa Grbin, koji je dobio preko 24 posto glasova u svojoj 8. jedinici, odnosno skoro 25.000 glasova, ili Biljana Borzan koja je jednako tako “rasturila” na prošlim europskim izborima na SDP-ovoj listi 2019. godine.

Pritom je Borzan u nekoliko navrata izjavljivala da je ne zanima funkcija predsjednice stranke, među ostalim i zato jer je zastupnica u Bruxellesu, a ta je pozicija primjerice Tonina Piculu bila izbacila iz igre za šefa SDP-a prije tri i pol godine jer članovi stranke nisu željeli imati šefa partije koji živi van Hrvatske.

Borzan doduše ne živi u Bruxellesu, obitelj joj je u Osijeku, no svejedno je pitanje želi li se upustiti u tu utrku.

Iako su za jučer bila najavljena dva njezina obraćanja javnosti, na dvije televizije, a na Ibleru su iz PR službe potvrdili da ih nije ni pitala za odobrenje za to, na kraju su njena gostovanja jučer ipak otkazana i Borzan je odbila dati izjavu novinarima na samom Ibleru.

Što se Peđe Grbina tiče, on je dobio punu satisfakciju podrškom birača u 8. jedinici (po broju preferencijalnih glasova jači je za trećinu od Davora Bernardića), no jučer nije želio davati izjave, kao ni Borzan. Iz toga je jasno da se ovih dana među kritičarima sada već bivšeg predsjednika Bernardića “kuha” zajednička odluka o tome hoće li kandidat biti Grbin, Borzan ili možda netko treći poput Hajdaša Dončića.

Sigurno je da će se ta grupacija, koja se nekad nazivala “milanovićevcima”, međusobno dogovoriti o jednom zajedničkom kandidatu, za kojeg se utvrdi da ima najviše šansi. Svoju zasebnu igru mogao bi zaigrati Zvonimir Mršić, nekadašnji šef Podravke, koji se mudro sklonio od kandidature i nije bio na listama u nedjelju, pa je neoštećen u tom smislu, a zainteresiran je za povratak u politiku.

Ni on se jučer nije oglašavao, i jasno je da nakon nedjeljnog poraza svima prvo treba nekoliko dana odmora i promišljanja o daljnjim potezima. 

U međuvremenu, stranku će voditi veteran Zlatko Komadina koji ima zadaću organizirati brze i korektne izbore, a to mu neće biti teško s obzirom na to da je i prije četiri godine nakon odlaska Milanovića imao istu tu ulogu, piše Novi list.

AUTOR: Glas Istre