Izvor slike: Index.hr (screenshot)

HDZ je pobjednik izbora. Bilo je to potpuno jasno nakon izlaznih anketa. No, prvi službeni rezultati tu su pobjedu još potvrdili.

Prvi službeni rezultati sugerirali su da HDZ osvaja 71 mandat, no onda je ta brojka nešto pala.

Do dva sata ujutro prebrojano je preko 98 posto glasova.

HDZ je na 66 mandata. SDP-ova Restart koalicija doživjela je teški debakl, imali su samo 41 mandat.

Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata. No, suprotno svim predviđanjima, njihovi mandati nisu ključni za sastavljanje vlade.

Most je osvojio osam mandata i time su pokazali da su stranka koja je dobila svoju čvrstu biračku bazu.

Najveće iznenađenje je platforma okupljena oko stranke Možemo. Oni su osvojili sedam mandata, uglavnom u Zagrebu, i time stvorili sve preduvjete da na lokalnim razinama budu jedan od glavnih pretendenata na mjesto gradonačelnika Zagreba.

U sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke Pametno. U sabor ulaze Dalija Orešković, Dario Zurovec te Marijana Puljak koja je praktički u zadnji čas osvojila mandat u desetoj izbornoj jedinici.

Otpisani HNS osvaja jedan mandat i tako, usprkos brojnim predviđanjima, nastavlja postojati kao parlamentarna stranka. Mandat je osvojio i Radimir Čačić sa svojim reformistima.

Zbog izbornog poraza Restart koalicije Davor Bernardić i cijelo Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak će vjerojatno podnijeti ostavke na svoje funkcije. To bi se moglo doznati nakon sjednice Predsjedništva, doznaje Jutarnji.

Članovi Predsjedništva SDP-a su: Nenad Livun, Zlatko Komadina, Predrag Fred Matić, Franko Vidović, Romana Jerković, Ivo Jelušić, Ivana Posavec Krivec, Domagoj Hajduković, Boris Lalovac, Biljana Borzan i Rajko Ostojić.

SDP-ovka Biljana Borzan kaže da je teško govoriti što bi netko drugi trebao raditi, ali bi ona dala ostavku na mjesto predsjednice SDP-a nakon ovakvog rezultata.

“Imali smo situacija da predsjednici ostaju i nakon gubitka izbora. Mi nismo stranka koja gazi svoje ključne ljude. Ako osjetimo da ta osoba može još dati, dajemo im i druge prilike”, rekla je Borzan.

Izjavu je dao i Ivan Račan, sin Ivice Račana, koji je iz pozadine uvijek igra važnu ulogu u stranci.

On je rekao da SDP-u sada treba restart.

AUTOR: HR-vjesnik