Istražitelji su snimili razgovor u kojemu Milan Bandić govori Lončariću koliki mito želi da mu omogući dozvolu

Nema džabe ni u stare babe. Rekao sam, ja to držim – kazao je među ostalim sada pokojni gradonačelnik Milan Bandić svojim bliskim suradnicima na jednom ručku prošloga ljeta u zagrebačkom restoranu Kamanjo u Gračanima, a taj su razgovor istražitelji snimili provodeći mjere tajnog nadzora uz odgovarajući nalog suca istrage.

Foto: hr-vjesnik

Te riječi izrečene su tijekom razgovora o sada uhićenom poduzetniku Milanu Lončariću koji je, prema optužbi, preko glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, tražio Bandića da mu sredi sve potrebne dozvole za građevinski projekt Vrtovi svjetla, posebno za ukidanje statusa kulturnog dobra i uklanjanje zaštićenog nebodera u prostoru bivše tvornice TEŽ, gdje je taj projekt planiran. Usto je Lončarić tražio i da mu se legalizira bespravna dogradnja na objektu u Radićevoj 9, gdje se nalazi njegovo Pogrebno poduzeće Zagreb.

Na uvodno spomenutom sastanku bili su i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiš te poduzetnik Ivan Papić koji su i otvorili temu “Lončarić” postavljajući pitanje što će s njim i kako će ga riješiti. Dok Bandićevi suradnici govore koje im je papire Lončarić predao, ističu kako Lončarić u zadnjih 16 godina nije dobio nikakve dozvole od Zavoda niti bilo kakvu dozvolu.

“Radio je što je htio, a sad mi to trebamo amenovati”, nadovezao se Bandić na razgovor o tome da je Lončarić na objektu u Radićevoj 9, ali i na kući u obližnjim Zakmardijevim stubama poduzimao razne ilegalne građevinske zahvate.

Na temelju rezultata istrage, može se zaključiti da su istražitelji ovaj razgovor Bandića i njegovih suradnika uspjeli snimiti nakon što su ozvučili restoran Kamanjo. Točnije, posebnu prostoriju u kojoj je pokojni gradonačelnik često održavao sastanke i u kojoj se očigledno malo slobodnije razgovaralo. Radi se o prostoriji restorana u kojoj se Bandić sastajao s Kazimirom Bačićem, a nekoliko puta i s Lončarićem.

Sumnja se da je Bačić u Kamanju Bandiću predao 50.000 eura

Prema prikupljenim dokazima, istražitelji smatraju da je Bačić upravo u tom zasebnom dijelu Kamanja 4. lipnja prošle godine predao Bandiću 50.000 eura. No, prostorija tada, čini se, još nije bila ozvučena. Bez obzira na to, istražitelji drže da imaju dovoljno dokaza o dogovaranju i predaji mita.

Naime, tijekom izvida navodno je ulovljen možda i najvažniji dokaz u ovom slučaju, a to je razgovor u kojemu Milan Bandić kaže Lončariću da želi sto komada po 500 eura. Događa se to u vrijeme kada Lončarićeva tvrtka dobiva od gradskih službi prvu od zatraženih građevinskih dozvola za građenje na dijelu zemljišta TEŽ-a. Lončarić tada poziva banku i dogovara isplatu 50.000 eura, ali dolazi do problema jer u banci nisu imali taj novčanih iznos u traženim apoenima od po 500 eura, a radilo se o petku poslijepodne (29. svibnja). Pojasnili su mu da moraju naručiti te apoene te da dođe u utorak 2. lipnja. Neposredno nakon tog razgovora Lončarić je nazvao Bačića i rekao mu da se u vezi “onog za utorak” mogu vidjeti iza 13 sati. Potom je nazvao i svog suradnika kojega je izvijestio da imaju dozvolu, iako je ona izdana nekoliko dana kasnije.

Milan Lončarić je, zabilježili su istražitelji kroz tajne mjere, u utorak 2. lipnja oko 12.20 sati došao u poslovnicu svoje banke u Masarykovoj ulici te je podigao 50.000 eura u apoenima od 500 eura i kuvertu s novcem stavio u unutarnji džep jakne. Samo koju minutu kasnije nazvao je Bačića i pitao ga je li se dogovorio “sa šefom”. Bačić mu je odgovorio da se najprije želi vidjeti s njim te su dogovorili susret u Lončarićevu uredu. Bačić je u 14.21 došao u Pogrebno poduzeće Zagreb u Radićevoj te je bio kod Lončarića 20-ak minuta. Istražitelji smatraju da je Bačić tada od Lončarića preuzeo 50.000 eura za Bandića, što potkrepljuju i daljnjim događanjima.

Naime, svega 25 minuta nakon izlaska iz Radićeve 9 Bačić je nazvao Bandićevu tajnicu i pokušao dogovoriti susret s njim za sljedeće jutro. Uslijedilo je više poziva preko telefonskih linija Grada Zagreba i HRT-a, a istražitelji su sutradan zabilježili razgovor u kojemu Bačić govori Lončariću da se zbog spleta okolnosti tog dana nije uspio naći s Bandićem. Narednog dana, 4. lipnja, Bandić i Bačić telefonski dogovaraju da će se sastati u Kamanju u 14 sati. Tog dana u 14.04 sati Kazimir Bačić, utvrdili su istražitelji, ugasio je svoj mobitel, i to, prema baznim stanicama, na putu prema Gračanima. U 14.16 zabilježen je dolazak Milana Bandića, koji je ušao u spomenuti odvojeni prostor restorana, gdje je s Bačićem ostao oko sat vremena.

Nakon tog “radnog ručka” Bandić dolazi u svoj stan, a Bačić kasnije naziva Lončarića i dogovaraju da Bačić navečer dođe kod njega kući. Zbog svega navedenoga istražitelji smatraju da je upravo Bačić na vrlo konspirativan način predao sada pokojnom gradonačelniku mito za “pružene usluge”.

Što je Bandić sa suradnicima omogućio Lončariću?

Iz niza telefonskih razgovora i susreta koji su uslijedili tijekom 2020., ali i ove godine, jasno se može zaključiti da je Bandić angažirao svoje nadležne suradnike da s Lončarićem i njegovim djelatnicima osiguraju izdavanje potrebnih dozvola kako za legalizaciju njegovih nadograđenih nekretnina u staroj gradskoj jezgri, tako i za rušenjem starog zaštićenog nebodera TEŽ-a, čime bi projekt Vrtovi svjetla dobio znatno veću građevinsku površinu.

Prema zabilježenim razgovorima stari “toranj”, koji je zaštićeno kulturno dobro, planirali su srušiti uz opravdanje da je to nužno zbog oštećenja u potresu te da je opasan po život. Svi su pritom bili svjesni u što se upuštaju te da nužnost rušenja mora biti jako dobro i jasno obrazložena s obzirom na to da se radi o rušenju jedne od prepoznatljivih građevina u gradu Zagrebu koja će izazvati puno pitanja i medijsku pažnju, kako su sami isticali u razgovorima.