Izvor slike: Swarajya.com

Na temelju službenih podataka, broj umrlih od koronavirusa porastao je u Kini na gotovo 1400, a broj zaraženih u kontinentalnoj Kini drastično je porastao na gotovo 64.000 što svjedoči da se radi o naglom širenju bolesti prouzročene koronavirusom u zadnja dva dana. Problem zaraze se događa prvenstveno uslijed proširene definicije slučajeva zaraze.

Kinesko zdravstveno povjerenstvo u petak je izvijestilo o 121 novom smrtnom slučaju u zemlji u zadnja 24 sata. Ukupni broj smrti od koronavirusa globalno u ovome je trenutku 1383, a globalni broj zaraženih je 64.435. 

U ostatku svijeta je 585 potvrđenih slučajeva smrtonosnog virusa, a zahvaćeno je 27 zemalja. U Australiji je 15 zaraženih, u Belgiji jedan, u Kambodži jedan, u Kanadi sedam, u Finskoj 1, u Francuskoj najmanje 11, u Njemačkoj 16, u Hong Kongu 53, u Indiji tri, u Italiji tri, u Japanu 31, u Makau deset, u Maleziji 19, u Nepalu jedan, na Filipinima tri, u Rusiji dva, u Singapuru 58, u Južnoj Koreji 27, u Španjolskoj 2, na Šri Lanki jedan, u Švedskoj jedan, na Tajvanu 18, na Tajlandu 33, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osam, u Britaniji devet, u SAD-u 15, u Vijetnamu 16.

Što se umrlih tiče, jedan je preminuo u Hong Kongu, jedan u Japanu i jedan na Filipinima. 

Premda je u početku čestitala Pekingu na “profesionalnom radu” u borbi s epidemijom, Bijela kuća se u četvrtak odjednom distancirala. Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake. Ove američke kritike dolaze u trenutku kada su kineske zdravstvene vlasti u Hubeiju u četvrtak na opće iznenađenje izvijestile da su proširile definiciju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 koji uzrokuje upalu pluća. Nova metoda dijagnosticiranja automatski je snažno povećala broj zaraženih – u četvrtak za više od 15 tisuća, a u petak za još pet tisuća novooboljelih.

U petak su se prvi putnici s kruzera Westerdama, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo.

Kruzer kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su ga prethodno odbili Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Iako se ovaj virus proširio na 27 država, velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini.