Izvor slike: Prigorski.hr

U prostorijama SDP-a Koprivničko-križevačke županije održana je konferencija za medije na temu aktualnog stanja gospodarstva i društvenih djelatnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na konferenciji su govorili Mladen Kešer, predsjednik županijskog SDP-a, Tomislav Golubić predsjednik koprivničkog SDP-a i Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a Hrvatske.

Mladen Kešer istaknuo je da Županijski stožer na čelu s Ratimirom Ljubićem nije odradio svoj dio posla.

– Tražim da Darko Koren, župan koprivničko-križevački smijeni načelnika Županijskog stožera civilne zaštite Ratimira Ljubića. S današnjim danom od koronavirusa umrla je 91 osoba od kojih je 12 u našoj županiji. Koprivničko-križevačka županija je po broju preminulih osoba odmah do Grada Zagreba i Splita premda imamo višestruko manje stanovnika od ovih gradova – kazao je Kešer.

Dodao je kako mu je Ljubić simpatičan, no smatra kako nije dorastao funkciji koju obavlja te iz tog razloga traži njegovu smjenu.

– Dok je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice apelirao na župana Korena da hitno smjeni ravnateljicu Doma za starije i nemoćne u Koprivnici, Koren je čekao 10 smrtnih slučajeva da bi ravnateljica sama dala ostavku i otišla u mirovinu. Župan Koren ne smije čekati da se još bolje zakomplicira situacija u županiji te kao župan treba pokazati odgovornost – kazao je Kešer.

Kešer se dotaknuo i gospodarstva za koje je istaknuo da je prije svega ‘žilavo’.

– S obzirom na to da je prihod gospodarstva veći od 12 milijardi kuna, Vlada nije ni u jednom djelu pokazala poštovanje prema tom novcu. Da nije bilo Europskih fondova i naših sposobnih načelnika i gradonačelnika, vrlo malo bi bilo investicija – kazao je.

Istaknuo je kako je Zagreb na čelu s premijerom Plenkovićem zaboravio na podravsko-prigorski kraj.

Izvor slike: Prigorski.hr (predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Mladen Kešer)

– Koren je slavodobitno objavio kako je dobio odluku da se županija može zadužiti za izgradnju pet sportskih dvorana. Buduća vlada mora ispraviti ovaj problem koji mi danas imamo – dodao je Kešer.

Tomislav Golubić istaknuo je kako je koronavirus jedan povijesni događaj o kojem će se još dugo pisati i govoriti.

– Ono što smo naučili je da ne možemo očekivati da će se život vratiti u onakvo stanje kakvo je bilo prije krize. S obzirom na to da radim u radu Stožera Grada Koprivnice želio bih ukazati na jednu stvar. U ponedjeljak su popustile mjere, nažalost u našem Domu ne možemo popuštati mjere jer svakodnevno imamo novozaražene, nažalost imamo i smrtnih slučajeve i situacija se ne popravlja – istaknuo je Golubić.

Naglasio je kako je Gradski stožer uputio zahtjev Županijskom stožeru da se Dom za starije i nemoćne u Koprivnici stavi u karantenu. Dodaje kako do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Izvor slike: Prigorski.hr (predsjednik SDP-a Grada Koprivnice Tomislav Golubić)

– Osim tog ignoriranja, moram se dotaknuti i ignoriranje ministra Vilija Beroša. On je nekoliko puta bio pozvan od strane gradonačelnika Jakšića da dođe u Koprivnicu i da pomogne sa svojim ljudima iz Stožera. Međutim on nije došao, mogao je otići u Split, Knin, no u Koprivnicu nije mogao. Očito Koprivnica nije toliko bitna – kazao je Golubić.

Dodao je kako sve radnje Stožera iznijele su dobrovoljne službe, vatrogasci i GSS-ovci.

– Oni su trošili svoja vozila, svoje gorivo, svoje vrijeme bez da je neko od njih dobio i kune naknade. Nitko od njih ni ne traži nikakvu naknadu. Nije li malo čudno da Koprivničko-križevačka županija radi rebalans proračuna u kojem skine 300 tisuća kuna vatrogasnoj županijskoj zajednici. Jesu li se sjetili pitati te vatrogasce, od kud ste financirali to gorivo? Jeste li imali zaštitnu opremu? Jesu li vaši ljudi imali što za pojesti i popiti? Nisu, nego su još skinuli 300 tisuća kuna – naglasio je Golubić.

Što se tiče gospodarstva, Golubić je istaknuo kako ne zna što je država napravila da zaštiti radna mjesta i gospodarstvo.

– Znam da se o tome ne razmišlja. Što se tiče brze ceste, o kojoj oni govore, to je mazanje očiju. To se ne može napraviti za dvije godine. Naviknuti smo da konstantno nam uzimaju. Dogodilo se to da je Podravka ostvarila veliku dobit, imamo odluku uprave i malih dioničara i radnika da ta dobit ostane u Podravki. Dobit da se reinvestira i da se dođe do novih radnih mjesta. Umjesto toga država je uzela dobit – naglasio je Golubić.

Istaknuo je kako treba jasno i glasno kazati da je dosta bilo.

– Koprivnica je među prvim gradovima koji su krenuli s donošenjem ekonomskih mjera. Te se mjere dorađuju svaki dan. Drago mi je da dobivamo povratne informacije od poduzetnika i obrtnika te da zajedno sa njima gradimo te mjere. Nema tu mi ili oni, mi smo partneri i tako moraju svi raditi – dodao je Golubić te zaključio kako se i dalje nastavljaju započeti projekti.

Rajko Ostojić istaknuo je kako su izbori pred nama.

Izvor slike: Prigorski.hr (potpredsjednik SDP-a Hrvatske Rajko Ostojić)

– HDZ se sprema na izbore ali im je plan poremećen. Htjeli su se hvaliti uspjesima svoje Vlade i uspjesima predsjedanja Europskom unijom. Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom ocijenjeno je kao katastrofa. Vlada je u četiri godine izgubila 15 ministara, to govori sve – istaknuo je Ostojić.

Upozorio je kako su htjeli putem Nacionalnog stožera povratiti izgubljeno povjerenje, no Nacionalni stožer se pretvorio u farsu i izborni stožer HDZ-a.

– Mi smo šutjeli. Htjeli smo biti konzilijarni i konstruktivni. Nismo nosili transparente gdje su vam maske, već smo pokušali konstruktivno pomoći situaciji. Ništa ne znaju, uvijek govore ključno na kraju. Drže ruke u džepovima kad su pred kamerama i govore cijelo vrijeme u 14 sati “sljedeća dva tjedna su ključna”. To više nema smisla – istaknuo je Ostojić.

AUTOR: Prigorski.hr