Predstavnici Grada Kutine na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Grdić obišli su radove na sanaciji podruma Muzeja Moslavine čija je druga faza pri završetku.

Foto : hr*vjeesnik


 Kao što je poznato podrum Muzeja Moslavine godinama ima problem vlage. Riječ je o staroj zaštićeno građevini s podrumskim kupolama te se taj problem kroz projektno financiranje uz pomoć Ministarstva kulture i medija počeo rješavati 2019. godine kada je Muzej obišla i ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen koja je podržala projekt.  

Foto : hr-vjesnik

Radovi u podrumu održavaju se po fazama, a trenutno je u tijeku završni dio druge faze radova koje je danas direktorica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić, prezentirala zamjenici gradonačelnika Ivani Grdić i suradnicima iz Odjela za društvene djelatnosti.  

Foto : hr-vjesnik

 „Započeli smo s ovim projektom 2019. godine kada nam je Arhitektonski fakultet u Zagrebu izradio glavni projekt za sanaciju i adaptaciju gdje postoji idejno rješenje tople veze s ostatkom Muzeja gdje ćemo imati i stepenice i dizalo što će nam u budućnosti pomoći, ponajviše posjetiteljima s invaliditetom, koji će moći bez problema posjećivati muzej. To su bili sami počeci, a po projektu smo počeli raditi 2020. najprije na južnom krilu muzeja gdje smo maknuli stare instalacije, napravili okno dizala, probili nova vrata i tada smo krenuli na sanacijom podruma gdje se sada nalazimo“, objasnila je J. Uroda Kutlić.   


 Zamjenica gradonačelnika izrazila je zadovoljstvo što radovi napreduju zadanom dinamikom: „Trenutno se rade radovi nalijevanja podne ploče u podrumu Muzeja i svi ovi radovi predstavljaju početak ulaganja u jedan kvalitetan prostor koji ima priliku proširiti svoj izložbeni dio. Muzej je važan segment društva i ovime će dodatno moći prezentirati kulturu i baštinu na suvremeniji način, onakav kakav Grad Kutina zaslužuje, što će doprinijeti razvoju grada i turizma općenito“, rekla je Ivana Grdić.

Foto ; hr-vjesnik

Vrijednost radova kreće se oko 200.000 kn a izvodi ih tvrtka Krovosan. Što se očekuje do završetka ove faze radova pojašnjava direktorica Muzeja: „Slijedi završetak nalijevanje betonske ploče, čiste se stupovi i zidovi gdje će se izbušiti rupe i injektirati kako bi se spriječila daljnja kapilarna vlaga. To su početni radovi uređenja ovog prostora. U zadnjih 10 godina došlo je do povećanja muzejske građe za 60%. Muzej ima relevantnu i arheološku i kulturno povijesnu građu koja nema dovoljno prostora za izlaganje, te će ovaj prostor služiti za izlaganje, ali i za čuvaonicu kako bi sva građa bila adekvatno zbrinuta“, zaključila je direktorica Muzeja Moslavine.

Foto : hr-vjesnik

Završetak ove faze radova očekuje se kroz nekih mjesec dana, a sljedeća faza radova realizirat će se kroz projekt prijavljen Ministarstvu kulture te se očekuje nastavak započetih ulaganja.

Foto : hr-vjesnik

Autor : www.radiomoslavina.hr