VLADIMIR PUTIN, čovjek o čijoj odluci ovisi hoće li doći do invazije Rusije na Ukrajinu, prvi put od eskalacije krize osobno se oglasio o drami na ukrajinskoj granici. Putin je krizu na granici Ukrajine i Rusije komentirao prilikom posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi.

Foto : hr-vjesnik

“Zapad se koristi Ukrajinom kao sredstvom za uvlačenje Rusije u oružani sukob”

Vladimir Putin tako je danas rekao da se nada da će Zapad i Rusija pronaći rješenje za krizu, optuživši ipak Washington da se koristi Ukrajinom kao sredstvom za uvlačenje Moskve u “oružani sukob”.

“Nadam se da ćemo na kraju pronaći rješenje, premda nije lako”, rekao je ruski predsjednik novinarima, pošto je ocijenio da je “glavni cilj Sjedinjenih Država podizanje ograde oko Rusije te da je Ukrajina (njihovo) sredstvo kako bi nas uvukli u oružani sukob i uveli nam najoštrije sankcije”.

“Zamislite da Ukrajina kao članica NATO-a povede vojnu operaciju na Krimu”

Putin je iznio kastrofično predviđanje rekavši da će Ukrajina, postane li članica NATO-a, pokušati silom zauzeti Krim koji je Rusija anektirala prije osam godina.

“Zamislite da Ukrajina, kao članica NATO-a povede vojnu operaciju na Krimu, ruskom suverenom teritoriju”, rekao je, “i što bismo mi, zaratili s NATO-om?”

“SAD i NATO nas ignoriraju”

Putin je usto ocijenio da je “jasno” da su SAD i NATO odlučili sve dosad zanemariti zabrinutost Rusije za vlastitu sigurnost, odbijajući njezine zahtjeve. “Proučit ćemo pisane odgovore SAD-a i NATO-a (…), ali već sad je jasno da na glavnu brigu Rusije nije odgovoreno”, rekao je ruski predsjednik nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Iznio je popis glavnih ruskih zahtjeva: kraj NATO-ove politike širenja, jamstvo da neće razmještati ofenzivno oružje u blizini ruske granice i povlačenje Saveza na granice iz 1997., tj. prije nego je primio u članstvo bivše članice sovjetskog bloka.

“Nitko ne smije jačati svoju sigurnost nauštrb drugoga”

“Ne odgovorivši na našu zabrinutost, SAD i NATO krše pravo svake zemlje da slobodno odlučuje kako će štititi svoju sigurnost”, istaknuo je Putin podsjetivši da po drugom načelu “nitko ne smije jačati svoju sigurnost nauštrb drugoga”.

Ruski predsjednik nije ništa rekao o sadržaju diplomatskih napora u vezi s rusko-zapadnom krizom zbog Ukrajine zadnjih tjedana. SAD je odbio ruske zahtjeve prema NATO-u, ali je ostavio otvorena vrata pregovorima o drugim temama, kao što su razmještanje raketa i međusobno ograničavanje vojnih vježbi.

Rusija sada priprema odgovor na takvo stajalište.

Autor : M.M.