Zoran Milanović, Ruska vojna parada
Izvor slike: HR-vjesnik

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović, iako još nije stupio na dužnost, već je iz Moskve dobio poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe na rusku vojnu paradu na Crvenom trgu povodom 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Putinov režim, iako je do parade još punih pet mjeseci (9. svibnja) već se mjesecima bavi pozivima stranim državnicima za tradicionalnu Rusku političko-propagandnu manifestaciju. Putinu je, s obzirom na to da se Rusija, od 2014. godine, nalazi u određenoj međunarodnoj izolaciji zbog aneksije Krima te je izložena sankcijama, jako stalo da mu u goste dođe što veći broj važnih stranih državnika, pogotovo sa Zapada.

Tako ruski mediji navode kako je svoju suglasnost već dao francuski predsjednik Emmanuel Macron, indijski premijer Narendra Modi te izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je trenutno u velikim problemima i možda do svibnja više neće biti na toj poziciji.

Putin je osobno, na sastanku G20 u Osaki pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trenutno njemačka kancelarka Merkel nije odgovorila, a šef Bijele kuće je kazao kako bi “osobno rado došao”, ali kako će to biti vrijeme predizbora u SAD-u, “vidjet će može li se odazvati na poziv”.

Putin je pozvao i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, čiji se dolazak, s obzirom na trenutne savezničke odnose očekuje, ali za sada ipak nema nikakve potvrde, a prema ruskim medijima očekuje se i dolazak češkog premijera Andreja Babiša.

Već se zna da će na paradu sigurno doći srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te makedonski predsjednik Stevo Pendarovski te proruski predsjednik Moldavije Igor Dodon, kao i predsjednici glavnih ruskih saveznika s postsovjetskog prostora – Tadžikistana, Bjelorusije, Kazahstana i Armenije.

Inače, hrvatski predsjednik je s pravom pozvan jer su hrvatski partizani u Drugom svjetskom ratu bili saveznička i pobjednička vojska, a po masovnosti je bio najmasovniji pokret otpora u Europi. Treba podsjetiti da su već na Paradama bili dosadašnji hrvatski predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, dok je Kolinda Grabar Kitarović, iako je bila pozvana dva puta, odbila otići, ali tada 2015. i 2019. Putinu nije došao nitko od čelnika EU-a, zbog ruske umiješanosti u rat u Ukrajini te aneksije Krima.

Iako Parade pobjede tradiciju vuku još iz Sovjetskih vremena, postale su pečat baš Putinove vlasti, jer ona ne samo da obilježava veliku ratnu pobjedu, nego je i prilika da prikažu nove tipove oružja, kao što su to radili sovjetski vođe, ali na paradama 1. svibnja ili 7. studenoga povodom Dana Oktobarske revolucije.