Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević sutra će dati ostavke, potvrđeno je Indexu iz stranke Centar. Podsjetimo, DORH je prošli tjedan podignuo optužnicu protiv Bojana Ivoševića te mu prijeti do 5 godina zatvora zbog prijetnji urednici Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić.

Foto : Screenshot

“Sutra u 10 sati je presica u Banovini, za sad ne bih ništa govorio, sačekao bih malo, strpimo se pa ćemo izaći sa svim detaljima i sve objasniti”, Puljak je rekao za Index. Tri gradska vijećnika Mosta, koji su bili dio programske suradnje sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, raskinula su tu suradnju zbog nerješavanja slučaja zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, a splitski Most zatražio je i nove izbore.   

“Mi smo postupcima gradonačelnika Puljka dovedeni pred gotov čin kojim je naša suradnja s njim, odnosno izvršnom vlašću, nepopravljivo kompromitirana i bit ćemo prisiljeni tu suradnju prekinuti”, istaknuo je Mostov gradski vijećnik Josip Markotić na konferenciji za novinare u Splitu.

Poručio je kako su jedini izlaz novi izbori, i to, kako je rekao, ne samo za Gradsko vijeće nego i za gradonačelnika. “I inzistiramo na tim izborima.” Oni bi se, kaže, mogli održati s kotarskim izborima u Splitu u lipnju ove godine.

“Puljak ovime dovodi Keruma i HDZ na vlast”

Markotić je dodao i kako je Most pokušao u posljednjih tjedan dana sastati se s gradonačelnikom Puljkom i razmotriti novonastalu situaciju nakon optužnice državnog odvjetništva protiv njegova zamjenika Ivoševića, “ali do tog sastanka nije došlo”.

“Gradonačelnik Puljak često voli reći da smo završili eru Keruma i HDZ-a. Ta njegova teza ne samo da je kompromitirana ovim postupcima nego on time upravo dovodi Keruma i HDZ na vlast”, smatra Markotić.

Ivošević rekao da uređivačku politiku Slobodne kroji HDZ

Što se tiče komunikacije s urednicom Slobodne Nikolinom Lulić, razgovor je okarakterizirao kao prijateljski, kazao je kako su poslije razmjenjivali poruke. Ustvrdio je kako nije istina da u Gradu blokiraju rad Slobodne Dalmacije. Tvrdi da su bili spremni surađivati, ali ne i dati 460 tisuća kuna da bi se lijepo pisalo o njima. 

Ivošević je naveo kako su razgovarali o uređivačkoj politici kuće i da je on rekao kako je kroji HDZ, a da mu je Lulić odgovorila da ne može reći da to nije istina.

Ne smatra da je prijetio 

Tvrdi i da mu je rekla da nije bila za objavu članka o njegovom ocu, nego da je to naredila viša uređivačka struktura, pa je on zaključio da se radi o pritisku politike te kazao: “Svima onima koji svjesno stavljaju moju familiju u usta, napit ću se krvi. Objavit ću list Okupirana Dalmacija u kojem ću navesti koliko svaki grad i općina daju Slobodnoj Dalmaciji.”

Tako je Ivošević objasnio kontekst izjave da će se “napiti krvi”. Ne smatra da je to prijetnja. Ivošević drži da iza svega stoji HDZ, pa je nabrojio i članove obitelji novinarki u toj stranci. Smatra da glavna urednica cijelo poslovanje temelji na ugovorima s HDZ-om. Čuo je da se novinarke ne smatraju ugroženima, pa tako drži da nema kaznenog djela.

Autor : redakcija hr-vjesnik