Izvor slike: MUVO

PULSKO Gradsko vijeće večeras je izjašnjavanjem vijećnika putem elektroničke pošte jednoglasno prihvatilo paket mjera pomoći građanima i gospodarstvenicima, koje se odnose na ublažavanje posljedica prouzročenih epidemijom koronavirusa.

U paketu mjera za rasterećenje građana i gospodarstvenika prihvaćena je odluka o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to za sve obveznike koji nisu u mogućnosti koristiti javnu površinu ili je njihovo korištenje ograničeno uslijed pojave koronavirusa.

Također, zakupnicima poslovnih prostora odobreno je 50-postotno smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine i obročna otplata umanjenog iznosa za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja.

Odgođeno je plaćanje komunalija

Nadalje, kako navode iz Grada Pule, omogućena je odgoda plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja ove godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada dok je obveznicima s rješenjima izdanim u razdoblju od 1. ožujka ove godine omogućena otplata plaćanja komunalnog doprinosa kao i mogućnost obročnog plaćanja.

Donesena je i odluka o obustavljanju plaćanja spomeničke rente, a roditelji su oslobođeni plaćanja mjesečne subvencije za program predškolskog odgoja tijekom razdoblja trajanja mjere o obustavi rada.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o odgodi roka dospijeća plaćanja za tri mjeseca za obveznike poreza na potrošnju s intencijom oslobađanja od iste za obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i koji su pogođeni mjerama ograničavanja kretanja i ponašanja koje je donio Stožer civilne zaštite.

I ostali gradovi usvojili su set mjera

Osim pulskog, i gradska vijeća ostalih gradova Istarske županije usvojila su set mjera pomoći gospodarstvu tijekom epidemije koronavirusa.

Riječ je tek o prvoj fazi potpora koje će gradovi provoditi, jer se situacija mijenja iz dana u dan. Nakon prvih 15 dana protuepidemijskih mjera, predložen je prvi set mjera, a kako se situacija bude razvijala, gradovi će redovno predlagati nove mjere, prilagođene potrebama.

Ove mjere namijenjene su prvenstveno obrtnicima, poljoprivrednicima, malim i mladim poduzetnicima, a sve kako bi se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije, priopćili su iz Grada Pule.