Izvor slike: Grad Kutina

Udruga OSI Kutina obilježila je prvu godinu uspješne provedbe projekta Žena nije sjena u okviru Nacionalnog programa zapošljavanja žena Zaželi. Kroz ovaj projekt zaposleno je 10 žena iz teže zapošljive skupine te pružaju pomoć u 50 kućanstava na području Grada Kutine, Grada Popovače, Općina Lipovljani i Velika Ludina, s pripadajućim naseljima. Zaposlene žene rade na poslovima pomoći i brige za starije osobe s invaliditetom te članove Udruge.
Udruga OSI Kutina uspješno je prijavila i ostvarila financijsku podršku u iznosu 2.015.546,69 kn bespovratnih sredstava u 100% iznosu financiranja od strane davatelja sredstava. „Zaposlene su žene iz evidencije HZzZ-a s najviše srednjom stručnom spremom s naglaskom na starije od 50 godina, žrtve nasilja, samohrane majke, žene s invaliditetom i sl. na razdoblje od 24 mjeseca.“, rekla je voditeljica projekta Martina Jurišić.

Izvor slike: Grad Kutina

Predsjednica Udruge OSI Kutina Jozefina Kranjčec dodala je ako zaposlene žene pohađaju obrazovne programe, koje je obvezno prema projektu te će uskoro steći Potvrdu koja će im osigurati ostanak na tržištu rada i nakon završetka projekta.
U Udruzi OSI zadovoljni su s dosadašnjim tijekom provedbe projekta. Isto zadovoljstvo dijele zaposlene žene i korisnici usluga pomoći u kućanstvima. „Kao i na svakom početku, bilo je poteškoća, ali sada smo se uhodali i svi vjerujemo u uspjeh projekta.“, ističu voditeljica projekta i predsjednica Udruge OSI.
Udruzi su partneri u projektu Žena nije sjena: Grad Kutina, Hrvatski zavod za zapošljavanje Kutina te Centar za socijalnu skrb Kutina, dok će se suradnja ostvariti i s Pučkim otvorenim učilištem Kutina preko kojeg će se organizirati obrazovanje žena. „Ovaj projekt je od velike važnosti za našu zajednicu jer se tako smanjuje siromaštvo, potiče zapošljavanje, pomažemo najugroženijim skupinama, potičemo partnerstvo na lokalnoj razini i na kraju, zajedničkim snagama, našu lokalnu zajednicu pretvaramo u kvalitetnije mjesto za život.“, poručila je Jozefina Kranjčec.

Izvor slike: Grad Kutina

Projekt Zaželi-program zapošljavanja žena“ pod nazivom „Žena nije sjena” financiran je u okviru Operativnog programa u okviru Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Isti je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju žena na tržištu rada i zaštite prava žena, te promicanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva što govori činjenica da su zaposlene žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a pružaju pomoć i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.
Ovaj se projekt provodi kroz ” Zaželi – program zapošljavanja žena” financiran u okviru Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program je u skladu se europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.

Žene zaposlene u projektu Žena nije sjena izrazile su veliko zadovoljstvo provedbom projekta. Uz zapošljavanje i redovnu plaću ističu kako projekt donosi i druge vrijednosti koje su teško mjerljivo. Korisnici usluga kroz projekt više nisu sami ni zaboravljeni i ponovo su uključeni u život zajednice. Svi zajedno postali smo bolji ljudi, poručile su žene zaposlene u projektu Žena nije sjena.