Izvor slike: Darko Tomas/Hanza Media

Zagrebačka oporba, koja je noć provela ispred zgrade Sabora prosvjedujući protiv njegova raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba, dočekala je u ponedjeljak ujutro zastupnike zvižducima te povicima “Hoćemo zakon” i “Bandić i HDZ dosta je trgovine”.

Predstavnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nove ljevica, ORaH-a, Radničke fronta i Za grad te njihovi simpatizeri od zastupnika traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti Sabor, piše Jutarnji.hr.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros uoči sastanka Kluba zastupnika njegove stranke, nije želio reći hoće li oni biti za ili protiv raspuštanja Sabora. Ranije su najavljivali da će teško dignuti ruke za raspuštanje bez Zakona o obnovi Zagreba. Potom je Bandić rekao da će biti za raspuštanje ako Zakon ode u javnu raspravu. Jutros, pak, Bandić ne odgovara jasno na pitanje hoće li ili ne glasati za raspuštanje Sabora, javio je N1.

Zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je noć na Markovom trgu protekla mirno, ali da očekuju od saborskih zastupnika da će ostati ovdje i obaviti posao do kraja.

“Noć je prošla mirno, policija nas nije dirala, nije bilo hladno. Ljudi su bijesni, osjećaju se da ih je vlast ostavilia na cjedilu zbog izbornih kalkulacija. Imali su dovoljno vremena da napišu zakon, usuglase ga sa strukom i otvore javnu raspravu, danas je mogao biti izglasan. To je trgovina između Bandića i HDZ-a”, rekao je Tomašević koji je potez nazvao ‘najneodgovornijem potezom Sabora u povijesti Hrvatske’.

Prosvjednici su uz povike “HDZ lopovi” na ulazu u Sabor dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi. Prosvjednike je izbjegao premijer Andrej Plenković ušavši u Sabor na ‘sporedni’ ulaz.

AUTOR: Slobodna Dalmacija