Izvor slike: Stars and Stripes

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

“Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.”, priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Kaže da su vojnici u “stanju pojačane pripravnosti”.

Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Prosvjednici se satima već okupljaju ispred Bijele kuće, a ispred Bijele kuće napadnuti su i novinari NBC Newsa.

Dok se stotine prosvjednika okupljaju, o protjerivanju prosvjednika u ponedjeljak oglasila se i policija, koja negira da je korišten suzavac kako bi udaljili prosvjednike od Bijele kuće.

Novinarska izvješća i prosvjednici kazali su kako su policijske snage koristile na samo suzavac već i gumene metke kako bi protjerali prosvjednike u parku Lafayette uoči gradskog policijskog sata u 19 sati, nakon čega je Trump krenuo iz Bijele kuće do episkopske crkve Svetog Ivana gdje je pozirao s biblijom u ruci.

Nakon ovog Trumpovog čina savjetnik Ministra obrane James Miller Jr. podnio je ostavku navodeći kako smatra da je ministar obrane Mark Esper prekršio zakletvu da će braniti Ustav SAD-a i istinski vjerovati u odanost istoj, javlja The Washington Post.

Najmanje 51 pripadnik policije ozlijeđen je tijekom posljednja četiri dana prosvjeda, tvrdi Gregory Monahan vršitelj dužnosti šefa policije.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile.

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

AUTOR: Dnevno.hr